Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Inflaţia din această ţară baltică, cea mai ridicată din Zona Euro

© Sputnik / Mikhail Kireev / Accesați arhiva multimediaSteagurile Estoniei și ale Uniunii Europene
Steagurile Estoniei și ale Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 02.06.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Inflația anuală în această ţară baltică a ajuns la 20,1% în mai, fiind cea mai ridicată rată din Zona Euro, potrivit agenției de statistică a Uniunii Europene Eurostat.
BUCUREŞTI, 2 iun – Sputnik, Doina Crainic. Creșterea prețurilor la energie a dus la creşterea inflației în Estonia până la 20%. Astfel, inflația anuală în această ţară baltică a ajuns la 20,1% în mai, fiind cea mai ridicată rată din Zona Euro, potrivit agenției de statistică a Uniunii Europene Eurostat. Cifra în aprilie a fost de 18,1%.
Lituania și Letonia au cunoscut a doua și a treia cea mai mare creștere, cu 18,5% și, respectiv, 16,4%.
Estonia a fost afectată de cea mai mare creștere a prețului la energia electrică și de una dintre cele mai mari creșteri ale prețului gazelor naturale din UE, potrivit datelor, citate de RT.
Prețurile globale ale energiei, care au crescut deja pe fondul creșterii cererii în contextul pandemiei de Covid-19, au urcat și mai mult din cauza întreruperii aprovizionării cu petrol și gaze din Rusia.
Unele state europene au încetat să mai cumpere gaz rusesc, altele nu au mai primit pentru că au refuzat plățile în ruble, în timp ce SUA au interzis importurile de petrol rusesc.
În aprilie, șeful operatorului de stocare a gazelor naturale din Letonia, Conexus Baltic Grid, a declarat că cele trei state baltice – Letonia, Estonia și Lituania – nu mai importă gaz natural rusesc.
Inflația anuală în Zona Euro se aşteaptă să atingă 8,1% în mai, potrivit cifrelor preliminare publicate marți. Prețurile la energie continuă să aibă cel mai puternic impact asupra economiei din regiune.
Sberbank - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Internațional
Cea mai mare bancă din Rusia, deconectată de la SWIFT
Fluxul de știri
0