Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cea mai mare bancă din Rusia, deconectată de la SWIFT

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийSberbank
Sberbank - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Abonare
Gigantul bancar rus Sberbank a fost deconectat de la sistemul global de plăţi bancare Swift în cadrul unui nou set de sancțiuni aprobate luni de liderii Uniunii Europene.
CHIȘINĂU, 1 iun - Sputnik. „Acest pachet de sancțiuni include şi alte măsuri dure: deconectarea de la Swift a celei mai mari bănci rusești Sberbank”, a anunțat șeful Consiliului European, Charles Michel, în urma summit-ului UE.
Oficialul a adăugat că cele mai recente sancţiuni includ interzicerea a trei radiodifuzori de stat din Rusia, precum și sancționarea persoanelor care se presupune că ar fi responsabile de crime de război în Ucraina.
Nu se aşteaptă ca deconectarea de la Swift a Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei din punct de vedere al activelor, să afecteze operațiunile sale interne, întrucât tranzacţiile internaționale au fost deja restricționate de sancțiunile impuse anterior, potrivit biroului de presă al băncii.
„Sberbank funcționează în mod normal. Principalele restricții sunt deja în vigoare. Deconectarea de la Swift nu schimbă situația actuală în tranzacţiile internaționale. Tranzacțiile interne nu depind de Swift și vor fi efectuate de către bancă în mod standard”, a precizat banca rusească.
În aprilie, guvernatorul Băncii Centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, a declarat că majoritatea băncilor ruseşti și 52 de organizații străine din 12 țări au primit acces la Sistemul de Transfer al Mesajelor Financiare (SPFS), alternativa Rusiei la Swift. De asemenea, autoritatea de reglementare a mai precizat că intenționează să menţină privată identitatea membrilor sistemului de plăţi.
Mevlut Cavusoglu - Sputnik Moldova, 1920, 31.05.2022
Internațional
Turcia nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei, a spus Cavusoglu
Fluxul de știri
0