Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Japonia nu va renunța la proiectul GNL rusesc, chiar dacă i se va cere

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaСПГ-терминал в Свиноуйсьце
СПГ-терминал в Свиноуйсьце - Sputnik Moldova, 1920, 01.06.2022
Abonare
Japonia nu se va retrage din proiectul rusesc de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, chiar dacă i s-a cere acest lucru, a declarat marți ministrul japonez al Industriei.
BUCUREŞTI, 1 iun – Sputnik, Doina Crainic. Comentariul a fost făcut în urma criticilor de săptămâna trecută din partea Rusiei, care a acuzat Japonia că a beneficiat de participarea sa la proiect, deşi este o „națiune neprietenoasă” care s-a alăturat Occidentului în impunerea de sancțiuni Moscovei.
„Sakhalin-2 este un activ pe care predecesorii noștri au muncit din greu să-l dobândească. Proprietarul terenului poate fi Rusia, dar închirierea și echipamentul pentru lichefiere și transport aparțin guvernului japonez și companiilor japoneze. Nu intenționăm să plecăm, chiar dacă ni se spune [să facem acest lucru]”, a declarat ministrul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei, Koichi Hagiuda, citat de Ria Novosti.
Viaceslav Volodin, președintele Dumei de stat, a declarat săptămâna trecută că Japonia a primit „profituri uriașe” din proiectul Sakhalin-2, sugerând că participația sa ar trebui să fie vândută companiei energetice de stat din Rusia Gazprom sau companiilor din „ţările prietenoase”. Japonia s-a alăturat SUA și UE în impunerea unei serii largi de restricţii economice asupra Rusiei în contextul conflictului din Ucraina, dar nu a redus cooperarea energetică.
Sakhalin-2, o asociere comună între Gazprom din Rusia (50%), Mitsui din Japonia (12,5%) și Mitsubishi (10%) și Shell din Marea Britanie (27,5%), este un proiect de gaze naturale lichidate cu sediul pe Insula Sakhalin din Rusia, lângă Japonia. Datorită distanţei reduse, transportul livrărilor durează doar aproximativ trei zile, reducând astfel costurile de transport. Japonia primește de la Sakhalin aproape 9% din GNL de care are nevoie.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Economie
Spînu: Republica Moldova vrea să renegocieze condițiile de plată pentru gaz
Fluxul de știri
0