Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Fost premier japonez critică SUA și pe Zelenski pentru agravarea crizei din Ucraina

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Accesați arhiva multimediaShinzo Abe
Shinzo Abe - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2022
Abonare
Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a acuzat pe președintele Zelenski și linia dură, pro-NATO și incapabilă să ofere o soluție la criza din Donbas, a Kievului, pentru evoluțiile ulterioare din Ucraina.
CHIȘINĂU, 30 mai - Sputnik. Shinzo Abe consideră că un angajament al lui Zelenski de a nu mai solicita aderarea Ucrainei la NATO, dar și voința politică de a acorda ”un grad ridicat de autonomie celor două enclave din est”, ar fi putut ajuta la evitarea acțiunilor militare.
Într-un interviu acordat publicației The Economist, fostul premier japonez a criticat și faptul că Statele Unite ale Americii, președintele Joe Biden, în particular, nu au ajutat prin influențarea autorităților ucrainene la găsirea unei soluții pașnice.
Shinzo Abe, premier al Japoniei de două ori, este cunoscut că în ultimul său mandat, de 8 ani, a impus o linie liberal conservatoare. Liberalismul său economic, bazat pe politici flexibile, fiscalitate redusă și reforma aparatului de stat într-un pachet inspirat în același timp de reformele din era Meiji, dar și din China post-maoistă, este cunoscut deja în presă și academia ca ”abenomics”.
De asemenea, linia sa economică a fost dublată de o linie politică conservatoare și, în termenii cu care suntem obișnuiți în Europa, ”suveranistă”.
Wang Yi - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2022
Internațional
China cucerește diplomatic Pacificul
Fluxul de știri
0