Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China cucerește diplomatic Pacificul

© AFP 2024 / JOHN MACDOUGALLWang Yi
Wang Yi - Sputnik Moldova, 1920, 30.05.2022
Abonare
China își continuă ofensiva diplomatică în Pacific. După acordul cu Insulele Solomon, China semnează un acord de colaborare inclusiv pe teme de securitate cu Samoa.
BUCUREȘTI, 30 mai - Sputnik. Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, a început un turneu în ţările din Pacificul de Sud pentru extinderea cooperării în materie de securitate şi economie.
Înainte de a sosi în Samoa, Wang a făcut escală în insulele Solomon (devenită deja aliat al Chinei), Kiribati, după care vor urma Fidji, Tonga, Papua Noua Guinee şi Timorul de Est. Turneul său se încheie pe 4 iunie.
China își consolidează prezența geopolitică, dar vrea să își consolideze și prezența militară în Pacific, în ciuda pretențiilor hegemonice ale Statelor Unite. De altfel SUA și alți lideri occidentali au chemat pe liderii statelor din Oceania să respingă ofertele chineze în materie de securitate.
Detaliile acordului cu Samoa nu sunt încă cunoscute, dar autoritățile din Apia, capitala Republicii Samoa, au confirmat că șeful diplomației chineze s-a întâlnit cu premierul samoan, Fiame Naomi Mataafa pentru a discuta despre schimbarea climatică, pandemie dar și probleme de securitate.
Wang Wenbin - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Internațional
China atrage atenţia: Europa este victima SUA
Fluxul de știri
0