Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Flancul estic al NATO va mai fi și flancul estic al UE?

© AFP 2024 / Petras Malukas SUS, NATO = drapele
 SUS, NATO = drapele - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Abonare
Se pare că eforturile SUA de a destabiliza Uniunea Europeană, continuă. Acum prin intermediul Marii Britanii.
BUCUREȘTI, 29 mai - Sputnik. Marea Britanie, spune presa italiană, dezamăgită de impactul și izolarea adusă de Brexit, ar începe o ofensivă diplomatică în estul Europei pentru a își consolida influența și a construi o ”uniune alternativă”.
Țările vizate ar fi Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Practic este vorba de nucleul hard al filo-atlantismului și al rusofobiei din actuala Europă.
Dacă Ucraina este dezamăgită, lucru pe care oficialii de la Kiev nu îl ascund, ci îl subliniază zilnic, de eforturile statelor UE de a găsi soluții de pace și de tot mai puțina lor dispoziție de a alimenta militar Ucraina, celălalt grup de state are o altă motivație.
Atât Polonia, cât și țările baltice au fost subiectul interesului crescut și al unor investiții de tip militar venite din partea SUA și a NATO. În același timp, au fost încurajate în politici cât mai suverane în relația lor cu Uniunea Europeană.
De asemenea, de la începutul anului, acest grup de state este cel mai radical grup din UE în încercarea de a forța o mai mare implicare a Uniunii în criza ucraineană.
De ce lipsește însă România de pe listă? Explicația ține de geopolitică. Deși România este unul din cei mai aserviți aliați ai NATO din estul Europei, Bucureștiul nu a sfidat în niciun fel Bruxellesul și încearcă să rămână loial și politicilor UE.
De asemenea, consolidarea NATO la Marea Neagră pare compromisă atât de politica independentă a Turciei și Ungariei, cât și de evoluțiile din Balcani, ceea ce face ca România (și Republica Moldova) să fie atractive pentru un astfel de proiect.
Emmanuel Macron și Olaf Scholz - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2022
Internațional
Macron și Scholz i-au vorbit lui Putin despre necesitatea ridicării blocadei de la Odesa
Fluxul de știri
0