Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spânu, despre cererea Moldovagaz pentru un tarif de 24 de lei la gaz: Mi se pare exagerat

© Sputnik / Mihai Carausimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a comentat cererea „Moldovagaz” către ANRE privind revizuirea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.
CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Un tarif de 24 de lei pentru un metru cub de gaze plătit de consumatorii finali este unul exagerat. O afirmație în acest sens a fost făcută de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Declarația vine în contextul în care pe 25 mai, „Moldovagaz” a transmis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică privind revizuirea tarifului la gazul natural începând cu data de 1 iunie.

„Devierile negative care s-au adunat au făcut ca „Moldovagaz” să vină cu această solicitare către ANRE, care trebuie să facă calculele. Mie mi se pare un pic exagerat acest tarif, de 24 de lei pentru consumatorul final. Vom vedea ce va decide ANRE”, a declarat Andrei Spînu.

Întrebat dacă vede o legătură între reținerea fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon și majorarea tarifelor la gazul natural, Spînu precizează că problema mare rămâne totuși conflictul din Ucraina și nu ar trebui să existe o astfel de legătură.
„Trăim într-o incertitudine totală. E greu să planifici anumite lucruri când acestea nu țin de noi. Totuși, dacă privim prognoza pentru iarna viitoare și analizăm eforturile noastre în acest sens nu ne așteaptă un preț exagerat de mare în perioada de iarnă. Când spun exagerat de mare mă refer la un preț de peste două mii de euro pentru o mie de metri cubi”, a mai spus Spînu.
Amintim, SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14 060 de lei până la 22 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult.
Газоперерабатывающий завод - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Rusia
MAE rus: Renunțarea la petrolul rusesc ar fi acțiune sinucigașă pentru UE
Fluxul de știri
0