Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Occidentul lovește Athosul: Se anunță expulzări ale monahilor ruși din Sfântul Munte

© Sputnik / Yuriy Kaver / Accesați arhiva multimediaSfântul Munte Athos
Sfântul Munte Athos - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Abonare
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este așteptat să facă expulzări masive a monahilor ruși din Sfântul Munte.
CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik, Marius Holdean. Potrivit cercurilor bisericești, sunt așteptate expulzări în masă ale rușilor și a altor călugări acuzați că ar fi „pro-ruși” de pe Muntele Athos, arată publicația Chilia Athonită.
În contextul sancțiunilor Vestului, guvernul grec a ajuns să fie de acord cu propunerea Patriarhului Bartolomeu de expulzare în masă a rușilor de pe Muntele Athos, dar și a călugărilor „pro-ruși”, indiferent de naționalitate.
Terenul este „pregătit” de câteva săptămâni încoace de bombardarea cu informații mai puțin cunoscute de către mass-media grecească, unde, mai mult sau mai puțin, Muntele Athos este prezentat drept „cuibul agenților lui Putin”.
Andrian Fabian - Sputnik Moldova, 1920, 03.06.2021
Societate
Ruskie Motoțiclistî International din România: Prietenie, credință, cooperare
Patriarhia Ecumenică acționează de ceva timp împotriva Rusiei, fiind un instrument al Occidentului și al SUA, cum a fost și în cazul recunoașterii de către Patriarhia Ecumenică a „Arhiepiscopiei de Ohrida” care până nu demult apărea ca „Biserica Ortodoxă a Macedoniei”. Decizia Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a stârnit deja reacții puternice din partea unei părți semnificative a Bisericii din Serbia.
De menționat că Muntele Athos pe care Patriarhul Ecumenic urmează să-l viziteze în perioada 27-29 mai, are mai mulți călugări sârbi în diferite mănăstiri.
În contextul „operațiunii de curățire” de pe Muntele Athos, pentru care, potrivit cercurilor bisericești, guvernul grec a dat „undă verde”, la cererea Patriarhului Ecumenic, majoritatea călugărilor ruși sunt planificați să fie expulzați de pe Muntele Athos.
Se estimează că în mănăstirile rusești sunt aproximativ două sute de călugări. Cei de origine rusă sunt estimați la șaptezeci. Restul sunt ucraineni și de alte naționalități.
Expulzările de pe Muntele Athos nu privesc însă doar persoanele de origine rusă, ci și pe toți cei care sunt caracterizați drept „pro-ruși”, indiferent de naționalitate.
„Solicitarea” lui Bartolomeu de lansare a „operațiunii de curățire” în Muntele Athos, potrivit informațiilor, ar fi fost înaintată premierului grec, în timpul vizitei sale în Turcia (13-14 martie 2022).
De menționat că Patriarhul Ecumenic a atribuit autocefalia Bisericii Ucrainei, pe care Patriarhia Moscovei a caracterizat-o drept „schismatică”, în timp ce – tot legat de această decizie – au fost stârnite reacții serioase în cadrul Bisericii Ortodoxe Internaționale, dar și în cadrul Bisericii Greciei. Se pare că această mișcare a Sanctității Sale a fost făcută în consultare cu factori de influență americani.
Interesant este că, la scurt timp după întâlnirea premierului Mitsotakis cu Patriarhul Ecumenic, a ieșit la iveală un plan de îndepărtare a călugărilor ruși de pe Muntele Athos.
S-au publicat și informații conform cărora secția de poliție de pe Muntele Athos este avansată în rang. Prin urmare, de la un departament așa cum a fost până acum, ea este în esență modernizată și ridicată la rang de Direcție. Aceasta, practic, înseamnă mult mai mult personal și totodată, personal mai bine dotat. De asemenea, înseamnă că însăși conducerea Ministerului Protecției Cetățenilor va fi de acum cea care va asigura protecția în Muntele Athos.
Polonia - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2022
Editoriale
Polonia se pregătește de „integrare”: Ucraina este condamnată
Fluxul de știri
0