Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Expert: Lumea mai are stocuri de grâu doar pentru 10 săptămâni

© Sputnik / Maxim Topalgrâu, imagine simbol
grâu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cantitatea insuficientă de îngrășăminte pe scară largă, problemele apărute în lanțurile de aprovizionare și secetele record sunt cauzele principale din spatele crizei.
CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik, Doina Crainic. Insecuritatea alimentară globală a atins niveluri care nu au fost constatate de la criza financiară din 2008, potrivit lui Sara Menker, CEO al Gro Intelligence, o companie globală care folosește inteligenţa artificială și date publice și private pentru a prezice tendințele referitoare la aprovizionarea alimentară. Aceasta a avertizat ONU că lumea mai dispune de aproximativ 10 săptămâni în care mai poate avea stocuri de grâu la îndemână.
În cadrul unei ședințe speciale a Consiliului de Securitate, care a avut loc sâmbătă, Menker a spus că războiul din Ucraina nu a constituit cauza crizei de securitate alimentară, însă conflictul doar „a adăugat combustibil pe un foc care ardea de mult timp”.
Expertul a menţionat cantitatea insuficientă de îngrășăminte pe scară largă, problemele apărute în lanțurile de aprovizionare și secetele record drept cauzele principale din spatele crizei.
„Acest [fenomen] nu este ciclic. Acest lucru este seismic”, a spus Menker, menționând că „chiar dacă războiul s-ar încheia mâine, problemele noastre legate de securitatea alimentară nu vor dispărea în curând dacă nu vor exista acțiuni concertate”, a avertizat Menker, citată de RT.
Criza cerealelor este resimțită pe tot globul, după ce prețurile grâului au crescut la niveluri record în ultimele două luni. Marii producători precum Rusia, Kazahstan și India au întrerupt exporturile pentru a-și proteja piețele interne, în timp ce stocurile Ucrainei sunt în pericol din cauza conflictului în desfăşurare. Acest lucru a stârnit temeri de insecuritate alimentară și de foamete în întreaga lume.
Directorul executiv al programului ONU „World Food”, David Beasley, a declarat anterior că 49 de milioane de oameni din 43 de țări „se află în pragul foametei”.
Змеиный остров - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2022
Internațional
NATO vrea să mute conflictul în Marea Neagră
Fluxul de știri
0