Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova: Declarațiile lui Sandu privind Ziua Victoriei sunt nepotrivite

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2022
Abonare
Reprezentatul oficial al diplomației ruse, Maria Zaharova, a spus că declarațiile președintelui Moldovei privind Ziua Victoriei sunt nepotrivite
CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe a Federației Ruse, Maria Zaharova a declarat că declarațiile președintelui Moldovei, Maia Sandu, privind Ziua Victoriei sunt nepotrivite și sunt aproape de lipsă de tact.
„Felicitările menționate au fost adresate, în primul rând, cetățenilor Republicii Moldova, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei și urmașilor acestora, care cinstesc istoria și faptele eroice ale bunicilor și străbunicilor lor”, se arată într-un comentariu al Ministerului rus de Externe.
Maria Zaharova a menționat că evenimentele ceremoniale care au avut loc în Moldova pe 9 mai au confirmat încă o dată că oamenii țării își amintesc de faptele soldaților sovietici și muncitorilor din spatele frontului care au învins fascismul.
În toată Moldova s-au desfășurat mii de acțiuni cu depuneri de flori la memorialele soldaților-eliberatori. Zaharova, în special, a remarcat că la Chișinău cortegiul „Regimentului Nemuritor” a adunat aproximativ 30 de mii de oameni.
Ea a adăugat că la Bălţi, Vulcăneşti, Orhei, Comrat, Cahul, Ceadîr-Lunga au avut loc festivităţi de masă.
Potrivit Mariei Zaharova, mulți dintre participanții lor au ignorat interdicția impusă de autorități de a purta panglica Gheorghevskaia, simbolul Victoriei, comun pentru toate popoarele din fosta URSS.
„Poziția luată de președintele Republicii Moldova este un semnal alarmant, care indică distanțarea a conducerii Republicii Moldova de la pozitivul acumulat până acum în relațiile ruso-moldovenești”, a conchis reprezentantul MAE.
Zaharova a atras atenția asupra „remarcilor neprietenoase” ale lui Sandu care au fost făcute pe 20 mai într-un interviu acordat presei locale.
Comentând mesajul președintelui rus Vladimir Putin primit în urmă cu două săptămâni cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, șeful statului moldovenesc a declarat: „Nu avem nevoie de felicitări, noi avem nevoie de pace".
Президент РФ В. Путин подписал указы о признании ЛНР и ДНР - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2022
Rusia
Vladimir Putin a felicitat-o pe Maia Sandu de Ziua Victoriei
Fluxul de știri
0