Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China dă o replică SUA cu privire la Taiwan

© AFP 2024 / GREG BAKERWang Wenbin
Wang Wenbin - Sputnik Moldova, 1920, 24.05.2022
Abonare
Beijingul a dat o replică SUA cu privire la Taiwan, spunând că „nu face niciun compromis” cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială.
BUCUREŞTI, 24 mai – Sputnik. Beijingul a avertizat luni că va lua toate măsurile necesare pentru a-și apăra integritatea teritorială și a cerut Washingtonului să nu „subestimeze” hotărârea poporului chinez.
Replica a venit la câteva ore după ce președintele american Joe Biden a promis că va folosi forța militară pentru a apăra Taiwan, dacă este necesar. China consideră Taiwanul o parte inalienabilă din teritoriul său.
„Problema Taiwanului este o chestiune pur internă pentru China”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, adăugând: „Cu privire la problemele care țin de interesele esențiale legate de suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, China nu este dispusă la niciun compromis sau concesiune”.
China a cerut SUA să „respecte cu fermitate” politica „O singură China”, conform căreia SUA și alte ţări recunosc că există o singură China, condusă de Beijing. Guvernul chinez va întreprinde „acțiuni ferme” pentru a-și proteja suveranitatea și interesele de securitate, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de RT.
„Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea şi voința fermă și capacitatea poporului chinez de a-şi apăra suveranitatea națională”, a adăugat Wenbin.
Luni, Joe Biden a spus că Washingtonul ar putea interveni militar în cazul unui conflict între China și Taiwan, numind acest lucru un „angajament al Americii”. Președintele a insistat că SUA respectă politica „O singură China”, dar că Beijingul nu are „nicio jurisdicție” care să îi permită „să intre” și să folosească forța împotriva Taiwanului. De asemenea, Biden a criticat poziția tot mai asertivă a Chinei cu privire la Taiwan, acuzând Beijingul că „flirtează cu pericolul”.
Taiwanul a acuzat în mod repetat China că i-ar fi încălcat zonele de apărare cu avioane militare și nave de război. Beijingul și-a „arătat mușchii” militari în mod regulat în apropierea insulei, trimiţând unităţi mari de avioane și nave militare.
SUA nu au legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar se află într-o strânsă cooperare militară cu insula, chestiune care a constituit mult timp un gimpe în relațiile dintre SUA şi China.
Luni este prima dată în aproximativ un secol când prima călătorie oficială a unui președinte american în Asia nu include o vizită în China.
Taiwanul se autoguvernează din 1949, când rămășițele guvernului naționalist au fugit de pe continent după înfrângerea lor în războiul civil, dar nu și-au declarat niciodată oficial independența față de China.
Cisterne, petrol  - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Economie
China creşte importurile de energie din Rusia
Fluxul de știri
0