Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

China creşte importurile de energie din Rusia

© Sputnik / Yuriy Somov / Accesați arhiva multimediaCisterne, petrol
Cisterne, petrol  - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Abonare
Importurile de energie ale Chinei din Rusia au continuat să crească, depășind 6 miliarde de dolari în aprilie, potrivit datelor vamale citate de Bloomberg vineri.
BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik, Doina Crainic. Statisticile au arătat că achizițiile de petrol, gaze și cărbune au crescut cu 75%, în timp ce importurile de gaze naturale lichefiate rusești au crescut cu 80% faţă de anul precedent, la 463.000 tone. Importurile de petrol brut au crescut cu 4% pe an, la 6,55 milioane tone, Rusia plasându-se, din nou, doar în urma Arabiei Saudite ca principală sursă de petrol a Chinei.
Cifrele arată că 72% din totalul importurilor din China în aprilie de la partenerul său strategic au fost legate de energie, precizează Bloomberg.
Potrivit raportului, cifrele referitoare la volum pentru gaz nu includ importurile prin conducte, care nu au fost raportate de la începutul anului.
De asemenea, presa a relatat, la începutul acestei săptămâni, că Beijingul poartă discuţii cu Moscova pentru a cumpăra livrări suplimentare de petrol, pentru a-şi reînnoi stocurile cu ţiţei brut rusesc la reducere, înainte ca prețurile să crească din nou.
În cadrul unei conferinţe de presă, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe, Wang Wenbin, nu a confirmat şi nici nu a negat rapoartele potrivit cărora China intenționează să-și reînnoiască rezervele strategice de petrol cu importuri din Rusia. După cum a subliniat ministrul chinez, cooperarea comercială și economică între cele două țări s-a bazat întotdeauna pe principiul respectului reciproc, egalității și beneficiilor reciproce.
Министр иностранных дел Китая Ван И - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Internațional
China propune extinderea BRICS
Fluxul de știri
0