Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Germania se opune datoriei comune europene pentru Ucraina

© AFP 2024 / POOL / TOBIAS SCHWARZChristian Lindner
Christian Lindner - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Abonare
Ministrul de finanțe Christian Lindner a declarat că Germania nu este în favoarea constituirii unei datorii europene comune, pe modelul planului de redresare post-Covid 19, pentru a finanța reconstrucția Ucrainei
BUCUREȘTI, 20 mai - Sputnik. Comisia Europeană a declarat în această săptămână că ia în considerare un nou împrumut comun al UE pentru Kiev. Dar Germania se opune acestui plan.
„Germania respinge un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU”, lansat în contextul pandemiei, a declarat Christian Lindner, într-o conferință de presă după o reuniune a G7 privind ajutorul acordat Ucrainei.
După propunerea înarmării comune, gestionat de Comisie, Executivul comunitar ar dori să lanseze și un împrumut comun al UE. Propunerea nu este însă pe placul unor state membre din Europa de Nord.
„Vine un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să ne uităm la finanţări la o scară europeană, aşa cum am făcut în cazul covid-19”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CE Frans Timmermans.
În vederea susţinerii reconstrucţiei Ucrainei, CE propune să se înfiinţeze un instrument financiar - denumit ”RebuildUkraine”, alături de bugetul european, care să permită acordarea Ucrainei unor împrumuturi şi subvenţii şi a unor investiţii aliniate obiectivelor europene în domeniile digital şi a luptei împotriva modificărilor climatice. Împrumuturile vor fi condiţionate de reforme în domeniul statului de drept şi luptei împotriva corupţiei, ca și în cazul statelor UE, aceasta fiind formula prin care Bruxelles-ul își păstrează controlul asupra banilor.
Владимир Зеленский и Олаф Шольц  - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2022
Internațional
Germania: societatea, tot mai dezamăgită de Scholz și nu vrea susținere militară Ucrainei
Fluxul de știri
0