Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Gazprom confirmă stoparea livrărilor de gaze către Finlanda

© Sputnik / Alexander GalperinВывеска на офисе ПАО "Газпром"
Вывеска на офисе ПАО Газпром  - Sputnik Moldova, 1920, 21.05.2022
Abonare
Gazprom confirmă stoparea livrărilor de gaze către compania finlandeză Gasum din cauza neachitării în ruble
CHIȘINĂU, 21 mai – Sputnik. Gazprom a oprit furnizarea de gaze către Finlanda din cauza refuzului acestei țări de a activa în cadrul noii scheme de plăți, anunță compania rusă într-un mesaj pe canalul Telegram, fiinc citată de RIA Novosti.
Gazprom a oprit complet livrările de gaz către Gasum din cauza refuzului finlandezilor de a efectua plățile în ruble.
În aprilie, compania Gazprom Export a notificat partea finlandeză că plățile convenite în contractul cu aceasta trebuie efectuate în moneda națională rusă, și nu în euro. Însă aceste condiții nu au fost acceptate. Întrucât companiile au avut dezacorduri semnificative cu privire la alte prevederi ale contractului, Gasum a decis să rezolve în arbitraj toate contradicțiile între părți legate de contract.
În total, în 2021, partea rusă a furnizat companiei finlandeze Gasum 1,49 miliarde de metri cubi de combustibil albastru, ceea ce a reprezentat două treimi din consumul total de gaze din Finlanda.
Pe 23 martie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că plățile pentru livrările de gaze naturale către țările UE și alte state care au introdus măsuri restrictive împotriva Rusiei se vor efectua în ruble, reenunțându-se la utilizarea dolarilor și euro. Apoi, președintele a semnat un decret și a anunțat că, dacă țările „neprietenoase” nu plătesc în ruble, atunci de la 1 aprilie Rusia va considera acest lucru drept neîndeplinire a prevederilor contractuale.
Conform noii scheme, Gazprombank va deschide conturi speciale în valută și ruble pentru ca cumpărătorii străini să poată efectua plățile.
Cumpărătorul va putea transfera banii pe primul cont în moneda specificată în contractul pentru furnizarea de „combustibil albastru”, banca îi va schimba în ruble la Bursa din Moscova, după care va transfera rublele în contul cumpărătorului străin de gaze. Și deja din acest cont cumpărătorul va plăti gazele procurate de la „Gazprom”.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Societate
Ceban: Tariful la gaz pentru consumatorul final ar putea ajunge la 21 de lei
Fluxul de știri
0