https://md.sputniknews.com/20220521/fost-presedinte-rus-avertisment-cu-privire-la-criza-alimentara-globala-50651567.html
Fost președinte rus, avertisment cu privire la criza alimentară globală
Fost președinte rus, avertisment cu privire la criza alimentară globală
Sputnik Moldova
Rusia nu va exporta alimente în detrimentul propriei populații, a spus președintele adjunct al Consiliului rus de Securitate și fostul președinte Dmitri Medvedev.
2022-05-21T08:08+0300
2022-05-21T08:08+0300
2022-05-21T08:08+0300
rusia
economie
criză
produse
alimentare
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e5/03/1a/34138540_0:0:2952:1662_1920x0_80_0_0_6fda497a6f70196175c74e8d2ccd6837.jpg
BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik. Într-o postare lungă pe Telegram, Medvedev a comentat declarațiile recente ale liderilor occidentali despre securitatea alimentară.În contextul în care Rusia și Ucraina sunt furnizori majori de grâu, reprezentând aproximativ 30% din exporturile globale, prețurile au crescut semnificativ de la lansarea ofensivei militare rusești în statul vecin și după sancțiunile impuse ulterior Moscovei de către SUA, UE, Marea Britanie și alte state. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că îngrășămintele și produsele alimentare din Rusia ar trebui să fie disponibile pe piețele mondiale fără obstacole.Medvedev admite că, fără grâu și alte provizii alimentare din Rusia, țările importatoare ar avea „o situaţie foarte dificilă” în special pentru că, fără îngrășăminte rusești, „doar buruieni suculente [ar] crește” pe câmpurile lor.În opinia lui Medvedev, Occidentul acum „dă înapoi”, deoarece „toate aceste sancțiuni draconice sunt fără rost atunci când vine vorba de lucruri vitale” cum sunt mâncarea sau energia.Sancțiunile interferează cu dorința tuturor oamenilor de a trăi o viață normală, prosperă, a susținut fostul președinte rus. Extinderea NATO și „haosul cu calculele privitoare la datorii, plăți și alte lucruri” au agravat situația, a spus oficialul.Potrivit lui Medvedev, Rusia este gata să își îndeplinească toate obligațiile, dar are dreptul să se aștepte la o anumită asistență din partea partenerilor comerciali. În caz contrar, a subliniat acesta, nu ar exista logică: „Pe de o parte, ne sunt impuse sancțiuni nebunești și, pe de altă parte, [Occidentul] solicită aprovizionări alimentare.”„Nu se va întâmpla asta, nu suntem idioți”, a spus Medvedev, adăugând că nu vor avea loc livrări de export în detrimentul pieței rusești.Joi, consilierul prezidențial rus Maxim Oreşkin a prezis o foamete globală care, în opinia sa, va începe „până la sfârșitul toamnei sau până la sfârșitul anului”.În timpul summitului G7 din martie, președintele francez Emmanuel Macron a propus o „inițiativă globală pentru securitatea alimentară”. Aceasta implică un plan de urgență pentru folosirea stocurilor în cazul unei crize, un angajament multilateral de a nu se impune restricții la exportul de materii prime agricole, o creștere temporară a pragurilor de producție, sprijinirea producției de alimente durabile în cele mai vulnerabile țări și crearea unui mecanism care să permită furnizarea către acestea de produse agricole „în cantitate suficientă și la prețuri rezonabile”, dacă apare această nevoie.
https://md.sputniknews.com/20220520/jumatate-cumparatorii--gaze--rusia-ruble-50641501.html
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/07e5/03/1a/34138540_223:0:2952:2047_1920x0_80_0_0_07280d2ac8f24acb4d4521eeaf95d9c8.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
economie, criză, produse, alimentare
economie, criză, produse, alimentare
Fost președinte rus, avertisment cu privire la criza alimentară globală
Rusia nu va exporta alimente în detrimentul propriei populații, a spus președintele adjunct al Consiliului rus de Securitate și fostul președinte Dmitri Medvedev, adăugând că Occidentul poate da vina pe propriul „cretinism cosmic” pentru criza viitoare.
BUCUREŞTI, 21 mai – Sputnik. Într-o postare lungă pe Telegram, Medvedev a comentat declarațiile recente ale liderilor occidentali despre securitatea alimentară.
În contextul în care Rusia și Ucraina sunt furnizori majori de grâu, reprezentând aproximativ 30% din exporturile globale, prețurile au crescut semnificativ de la lansarea ofensivei militare rusești în statul vecin și după sancțiunile impuse ulterior Moscovei de către SUA, UE, Marea Britanie și alte state. Miercuri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că îngrășămintele și produsele alimentare din Rusia ar trebui să fie disponibile pe piețele mondiale fără obstacole.
Medvedev admite că, fără grâu și alte provizii alimentare din Rusia, țările importatoare ar avea „o situaţie foarte dificilă” în special pentru că, fără îngrășăminte rusești, „doar buruieni suculente [ar] crește” pe câmpurile lor.
„Ei bine ... este trist. Ei sunt vinovaţii”, a scris Medvedev, potrivit RT.
În opinia lui Medvedev, Occidentul acum „dă înapoi”, deoarece „toate aceste sancțiuni draconice sunt fără rost atunci când vine vorba de lucruri vitale” cum sunt mâncarea sau energia.
Sancțiunile interferează cu dorința tuturor oamenilor de a trăi o viață normală, prosperă, a susținut fostul președinte rus. Extinderea NATO și „haosul cu calculele privitoare la datorii, plăți și alte lucruri” au agravat situația, a spus oficialul.
„Și ceea ce interferează cel mai mult [cu nevoile vitale ale oamenilor] este cretinismul cosmic al Occidentului”, este de părere Medvedev.
Potrivit lui Medvedev, Rusia este gata să își îndeplinească toate obligațiile, dar are dreptul să se aștepte la o anumită asistență din partea partenerilor comerciali. În caz contrar, a subliniat acesta, nu ar exista logică: „Pe de o parte, ne sunt impuse sancțiuni nebunești și, pe de altă parte, [Occidentul] solicită aprovizionări alimentare.”
„Nu se va întâmpla asta, nu suntem idioți”, a spus Medvedev, adăugând că nu vor avea loc livrări de export în detrimentul pieței rusești.
„Alimentele pentru cetățenii din Rusia sunt o chestiune sacră”, a subliniat președintele adjunct al Consiliului rus de Securitate.
Joi, consilierul prezidențial rus Maxim Oreşkin a prezis o foamete globală care, în opinia sa, va începe „până la sfârșitul toamnei sau până la sfârșitul anului”.
În timpul summitului G7 din martie, președintele francez Emmanuel Macron a propus o „inițiativă globală pentru securitatea alimentară”. Aceasta implică un plan de urgență pentru folosirea stocurilor în cazul unei crize, un angajament multilateral de a nu se impune restricții la exportul de materii prime agricole, o creștere temporară a pragurilor de producție, sprijinirea producției de alimente durabile în cele mai vulnerabile țări și crearea unui mecanism care să permită furnizarea către acestea de produse agricole „în cantitate suficientă și la prețuri rezonabile”, dacă apare această nevoie.