Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Jumătate dintre cumpărătorii de gaze din Rusia sunt de acord să plătească în ruble

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Accesați arhiva multimediaGazprombank
Gazprombank - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2022
Abonare
Aproximativ jumătate dintre importatorii de gaze din Rusia au deschis conturi în ruble la Gazprombank, în conformitate cu noile reguli de plată recent introduse de Moscova.
CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Aproximativ jumătate din cei 54 de importatori de gaze din Rusia au deschis conturi în ruble la Gazprombank, în conformitate cu noile reguli de plată recent introduse de Moscova, a declarat joi vicepremierul rus Alexander Novak.
„Conform informațiilor mele, aproximativ jumătate [dintre cumpărători] şi-au deschis deja conturi speciale în banca noastră autorizată – în monedă străină și ruble – pentru a asigura conversia în ruble și plata în ruble pentru gazul livrat”, a declarat Novak, citat agenția de presă RIA Novosti. Vicepremierul a menționat că acest proces a luat mai mult timp, ultimele tranzacţii pentru aprilie având loc în mai.
„În zilele următoare vom vedea lista finală a celor care au plătit în ruble și a celor care au refuzat să plătească”, a declarat Novak. Acesta a adăugat că toate companiile mai mari au deschis conturi, au plătit pentru livrări sau urmează să plătească la sosirea termenului.
După începerea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, SUA și aliații lor au lovit Moscova cu sancțiuni și au făcut apeluri să se reducă dependența de resursele energetice rusești. Kremlinul a răspuns cu contra-măsuri și a cerut ca „țările neprietenoase” să plătească în ruble exporturile de gaze rusești.
Președintele Putin a explicat că, în cazul în care cumpărătorii de gaze din aceste ţări nu acceptă această metodă de plată, Rusia va considera acest gest ca pe o neîndeplinire a obligaţiilor din contractele de livrare.
La sfârșitul lunii aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce cele două țări au refuzat să respecte noua schemă de plată.
Maksim Oreșkin - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Rusia
Consilierul lui Putin: Economia Rusiei va fi suverană sub aspect tehnologic
Fluxul de știri
0