„Semnalul laser” rusesc către Statele Unite și NATO
© Photo : Russian Defence MinistryБоевой лазерный комплекс "Пересвет"
© Photo : Russian Defence Ministry
Abonare
Utilizarea laserelor de luptă rusești în operațiunea specială din Ucraina este un rezultat firesc al asistenței militare tot mai mari și distructive a țărilor NATO pentru regimul marionetă de la Kiev, notează observatorul militar Sputnik Alexandr Hrolenko.
Prin informații despre utilizarea sistemelor laser de generație nouă, Moscova a reamintit pericolul direct pentru Statele Unite și aliații lor de proxy escaladare - posibilitatea distrugerii instantanee a echipamentelor costisitoare de recunoaștere electronice și optice din aer și spațiul cosmic, inclusiv sateliții Pentagonului în orbite îndepărtate.
Viceprim-ministrul guvernului rus Iuri Borisov a anunțat pe 18 mai folosirea în Ucraina a unui sistem laser de luptă „Zadira” de generație nouă, capabil să distrugă fizic (să ardă) o dronă inamică la o distanță de 5 km în cinci secunde. Aceasta este prima declarație din lume despre utilizarea cu succes a armelor laser într-o situație de luptă.
Viceprim-ministrul rus a precizat că „Zadira” este produs „practic în serie” și că diferite sisteme laser intră în dotarea armatei ruse. Sistemele bazate pe noi principii fizice sunt și ele pe cale să intre în dotare. Subiectul este destul de închis și, totuși, Iuri Borisov a vorbit despre puterea complexului „Peresvet”, care face posibilă orbirea (dezactivarea) tuturor sistemelor de sateliți de recunoaștere inamice la altitudini de până la 1500 km deasupra Pământului cu un impuls laser.
Anterior, Borisov a dezvăluit secretul centralei electrice a complexului: „Oamenii noștri de știință nucleară au învățat să concentreze energia necesară pentru a distruge armele inamice corespunzătoare practic în câteva clipe, în doar câteva fracțiuni de secundă”. Probabil, „vizorul optică” de înaltă precizie pentru laserul „Peresvet” este telescopul mobil SM-890, creat în Biroul Special de Proiectare de Inginerie. „Împușcătura” nu poate fi interceptată, ținta este lovită instantaneu.
Sistemul mobil „Peresvet”, intrat în dotare în 2017, este în serviciu de luptă de la 1 decembrie 2018. La sfârșitul anului 2019, șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gherasimov, la o întâlnire cu diplomați militari străini, a remarcat că serviciul de luptă a complexului laser a fost organizată „în zonele de poziție ale sistemelor mobile de rachete la sol cu sarcina de a le acoperi acțiunile de manevră”.
Ca o completare la sistemul de apărare antiaeriană, în primăvara anului 2020, „Peresvet” a trecut cu succes testele din Siria (prin orbirea de un impuls laser, pierderea contactului optic cu ținta sistemului de ghidare TERCOM, rachetele americane „Tomahawk” se autodistrug).
Și totuși, pe 18 mai, Iuri Borisov a evaluat această armă-miracol de înaltă tehnologie drept „ziua de ieri”. Rămâne doar de ghicit ce avantaje în domeniul apărării și securității oferă Rusiei complexele bazate pe „noi principii fizice” și cele ale „zilei de mâine”.
Misteriosul „Zadira”
Cel mai nou sistem laser „Zadira” este produs în serie, livrat armatei și arde drone la o distanță de 5000 de metri. Din asta putem concluziona că produsul este mobil și compact, neatrăgând atenția inamicului (Forțelor Armate ale Ucrainei și NATO) în apropiere.
De asemenea, se știe că Ministerul rus al Apărării a ordonat dezvoltarea complexului de luptă „Zadira-16”, bazat pe noi principii fizice la Centrul nuclear federal rus în vara anului 2017. Adică, dezvoltarea se mișcă pe un curs alternativ sistemelor „Peresvet”.
Potențialul și tactica utilizării în luptă a celor mai noi arme sunt un secret cu șapte sigilii. Și totuși, saturația ridicată a Flotei și Marinei Militare a potențialui inamic cu rachete de croazieră și avioane „stealth” permite să presupunem că „Zadira” și „frații” săi au fost creați nu numai pentru a distruge dronele, iar 5000 de metri nu este raza maximă de acțiune.
Integrarea complexului laser cu transportatorii aerieni și maritimi pare logică. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, sunt dezvoltate opțiuni pentru echiparea cu sisteme laser a aeronavelor aviației strategice, tactice și armate - pentru a proteja împotriva loviturilor de rachete sol-aer și aer-aer cu capete de orientare optică.
O direcție promițătoare separată este gruparea în creștere de aparate spațiale ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, un alt satelit militar Kosmos-2556 a fost lansat joi pe orbită.
Armele laser rusești au astăzi o gamă largă de capabilități, iar mâine ar trebui să devină mai compacte și mai puternice. Președintele rus Vladimir Putin a subliniat anterior: „Prezența unor astfel de sisteme de luptă multiplică capacitățile Rusiei, de câteva ori, în sfera asigurării securității sale”.
E de observat că SUA și NATO nu au complexe similare. Americanii s-au jucat de zeci de ani cu proiecte cu laser de luptă pe mare și în aer, dar nu au obținut rezultatele necesare producției în masă.
Casa Albă refuză să furnizeze regimului marionetă de la Kiev sistemele de rachete cu lansare multiplă M270 MLRS și M142 HIMARS, promise anterior, cu o rază de acțiune de până la 300 km, aparent temându-se că ar putea fi folosite asupra teritoriului Federației Ruse și tergiversarea conflictului. În ultimele două luni, SUA au căutat în depozitele țărilor aliate și în secret (prin țările est-europene) au oferit Ucrainei nimic mai mult decât sisteme de rachete cu lansare multiplă din era sovietică.
Americanii se tem pur și simplu de proxy escaladarea excesivă în Europa și de o lovitură de răspuns de înaltă tehnologie asupra teritoriului SUA și NATO. Sau asupra unui sistem de sateliți care oferă Pentagonului informații de inteligență și navigație, cel puțin. Chiar și discuția din Congres cu privire la asistența militară acordată regimului de la Kiev în valoare de 40 de miliarde de dolari provoacă teamă de o răzbunare la care nu se va putea pune rezistență.
Consider că Washingtonul și Bruxellesul au înțeles corect semnalul laser high-tech al Rusiei pe teritoriul ucrainean. Operațiunea militară specială a Federației Ruse se dezvoltă sistematic, sarcinile de demilitarizare și denazificare a Ucrainei sunt rezolvate ofensiv. Consider că orice obstacole vor fi eliminate decisiv și cu ajutorul tehnologiilor înalte.