Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Premierul belarus a îndemnat țările CSI să renunțe la plăți în dolari și euro

© Sputnik / Dmitry Astakhov / Accesați arhiva multimediaSummit al șefilor de guverne din CSI, imaginie din arhivă
Summit al șefilor de guverne din CSI, imaginie din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2022
Abonare
Prim-ministrul Belarusului, Golovcenko, a îndemnat țările CSI să se debaraseze la maximum de plăți în euro și dolari.
CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Premierul Belarusului, Roman Golovcenko, a declarat că țările care fac parte din CSI au nevoie să se debaraseze cât mai mult posibil de plăți în dolari și euro, informează RIA Novosti.
Procesul de „dedolarizare” a economiei mai multor țări a demarat odată cu intensificarea confruntărilor dintre Rusia și China, dar și țările care mențin cu acestea relații strategice, pe de o parte, și blocul de țări care gravitează în jurul SUA și sunt influențate de acestea, pe de altă parte.
Autoritățile chineze, ruse și belaruse au acuzat SUA, între altele, că abuzează de statutul actual al dolarului pentru a le dicta celorlalte țări politici convenabile Washingtonului. Sancțiunile sunt introduse sub diferite pretexte, de cele mai multe ori inventate.
În aceste condiții o serie de state se văd nevoite să se debaraseze treptat de dolarul SUA pentru a-și proteja astfel suveranitatea economică și financiară. Țările care practică acest gen de politici lucrează asupra perfecționării mecanismelor de achitări reciproce în valutele lor naționale.
Anton Siluanov - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Rusia
Ministrul rus al Finanţelor: Rusia îşi va consolida suveranitatea financiară
Fluxul de știri
0