Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Maia Sandu i-a cucerit pe cei din UE. Nu și Republica Moldova

© AFP 2024 / JOHN THYSMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 20.05.2022
Abonare
Turneul Maiei Sandu la Bruxelles și Paris, foarte bine organizat din punctul de vedere al imaginii, a fost indubitabil un succes, atestat ca atare în media internațională. Ce nu s-a bucurat de succes a fost subiectul greu al acestui turneu: aderarea Republicii Moldova.
BUCUREȘTI, 20 mai -Sputnik. ”În afara României care i-a susținut mereu ambiția europeană, Republica Moldova nu a suscitat niciodată un adevărat interes european”,atrage atenția un comentariu Radio France International. Pur și simplu, Uniunea Europeană nu este nici pregătită, nici interesată să accepte aderarea Republicii Moldova, așa cum nu este pregătită și interesată de aderarea Ucrainei sau Georgiei.
De aceea, chiar odată acordat statutul de țară candidată, aceasta nu înseamnă că Republica Moldova va și adera la Uniunea Europeană într-un viitor apropiat. Președintele Franței, care nu este la prima inițiativă de a încerca reformarea Uniunii Europene, a gândit o soluție de mijloc, prin crearea unei noi entități politice care să consolideze parteneriatul dintre UE și statele ce nu îndeplinesc condițiile, dar au dorința de a fi aproape de Uniunea Europeană.
Însă pachetul de reforme al Uniunii, propus de Macron a fost deja respins de Uniunea Europeană, inclusiv de către România. Cât despre parteneriatul special cu state non-membre, acesta deja există în formula ”Parteneriatului Oriental”.
Maia Sandu a venit la Bruxelles și Paris cu o imagine bine pregătită, pe gustul publicului și mass-mediei europene, fără avion charter, îmbrăcată casual, preferând formule mai degrabă ieftine (curse low cost) și ecologice (trenul) pentru transportul său și al echipei sale.
Iar mesajul său a fost un mesaj demn, în care aderarea Republicii Moldova nu este solicitată ca o consecință a actualei crize regionale, ci pe merit. ”Nu căutăm concesii sau scurtături pe această cale”, a spus președintele Republicii Moldova și, lasă să se înțeleagă analiștii, nici nu va fi vorba de concesii și de scurtături. Căci, spune analiza RFI:
”Moldova este percepută încă ca fiind o țară instabilă politic și economic, fără a mai vorbi de faptul că însăși sărăcia cu care se confruntă nu o face eligibilă pentru aderare europeană. Moldova se bucură acum de un nou val de simpatie europeană doar în contextul agresiunii suferită de Ucraina”.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Politică
Sandu s-a întâlnit cu Macron la Paris: Despre ce au discutat
Fluxul de știri
0