Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele României invită Portugalia să se alăture Platformei de sprijin pentru Moldova

© AFP 2024 / ARIS OIKONOMOUKlaus Iohannis
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Abonare
Președintele Klaus Iohannis și premierul portughez Antonio Costa au discutat, joi, despre situația de securitate de la granița UE, situația din Ucraina, sprijinirea Republicii Moldova, consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid
CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa, aflat în vizită de lucru în România.
„Agenda discuțiilor a vizat stadiul și perspectivele de cooperare în plan bilateral, situația de securitate de la granița Uniunii Europene, modalitățile de sprijin ale Ucrainei, coordonarea în plan european în perspectiva viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din lunile mai și iunie, și, respectiv, consolidarea Flancului Estic și pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Potrivit comunicatului, cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum și pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucție, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârșitul lunii mai, se mai arată în comunicat.
„Președintele Klaus Iohannis a adresat mulțumiri prim-ministrului António Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forțe terestre la prezența multinațională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate și unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic”, transmite Administrația Prezidențială.
Regiunile Rusiei, Krasnodar - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Societate
Consilierul lui Putin prezice o foamete globală la finele acestui an
Cei doi lideri au discutat modalitățile de coordonare și de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina și refugiații din această țară, Președintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de țara noastră.
„Au fost, de asemenea, abordate și modalitățile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce privește cererea sa de aderare la UE, în plan economic și financiar, dar și pentru a face față atât numărului ridicat de refugiați, cât și provocărilor de securitate”, se arată în comunicat.
Președintele Klaus Iohannis a arătat că România, împreună cu Franța și Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.
„Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește aspirațiile legitime de a deveni membri ai UE”, se menționează în comunicat.
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2022
Internațional
Erdogan a declarat că Turcia nu se poate dezice de Rusia
Fluxul de știri
0