Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Zdob și Zdub” și „Advahov”, despre Eurovision 2022: Toată Europa a cântat cu noi

© AFP 2024 / MARCO BERTORELLOZdob și Zdub и братья Адваховы
Zdob și Zdub и братья Адваховы  - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Abonare
Reprezentanții Republicii Moldova la concursul muzical Eurovision Song Contest au revenit acasă.
CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik. O anchetă privind nota dată României de juriul din Republica Moldova va fi semnată astăzi, 17 mai, de directorul general al Companiei Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu. Despre aceasta a anunțat Țurcanu în cadrul conferinței de presă susținută de reprezentanții țării noastre la cea de-a 66-a ediție a concursului muzical Eurovision Song Contest.
Asta după ce, juriul din țara noastră nu a oferit niciun punct reprezentanților României la Eurovision-ul din acest an. Juriul din Republica Moldova a oferit cele 12 puncte Ucrainei, 10 puncte au fost acordate Marii Britanii, 8 – Suediei, 7 – Elveției, 6 – Australiei, 5 – Estoniei, 4 – Belgiei, 3 – Spaniei, 2 – Portugaliei și un punct pentru Azerbaidjan.
Întrebați cum comentează această acțiune a juriului de la Chișinău, solistul Zdob și Zdub, Roman Iagupov, a precizat că personal „dă cele 12 puncte României”. Mai mult, reprezentanții țării noastre la Eurovision 2022 au susținut ideea ca să fie excluse juriile din toate țările participante la acest concurs muzical, iar finalistul să fie ales doar cu votul publicului.
Amintim, după votul final anunțat în timpul concursului, nici România nu ar fi dat vreun punct pentru Republica Moldova.
Vom preciza că în timpul concursului, organizatorul Eurovision 2022 a decis să elimine notele oferite de juriile din șase țări din cauza unor „nereguli”, fără a preciza însă care sunt acestea. Cele șase țări ar fi România, Polonia, Georgia, San Marino, Azerbaidjan și Muntenegru.
Eurovision 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Societate
Scandal la Eurovision: Ucrainei i-a fost dat punctajul acordat de România Moldovei
Astfel, notele oferite de juriile din cele șase țări au fost eliminate, după ce un observator independent ar fi observat „tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări” la votul din semifinale, potrivit comunicatului emis de organizatorul Eurovision.
Nu se cunoaște deocamdată care sunt notele juriilor din cinci țări, dar televiziunea română a publicat notele date de juriul din România. Potrivit notelor, cele 12 puncte au fost date de România anume Republicii Moldova.
După ce votul juriului din România a fost anulat de către organizatori, aceștia au decis să ofere cele 12 puncte Ucrainei, pentru care juriul de la București nu a dat niciun punct.
Zdob și Zdub și frații Advahov au precizat că pentru ei contează votul publicului și mai puțin nota juriului. Mai mult, solistul trupei Zdob și Zdub a dat de înțeles de mai multe ori că anume ei sunt favoriții Europei în acest an.
„Eu cred că am luat locul cel mai bun. Pentru mine Eurovision nu este o competiție. Este un concurs al prieteniei și păcii. Nu mai contează ce loc ai luat din partea juriului”, a declarat Roman Iagupov.
„În scenă a fost Moldova. Am fost mândri pentru că am putut cânta în limba română și toată Europa a cântat cu noi. Toată lumea a cântat cu noi. Trenulețul a ajuns la destinație... Pentru noi contează punctajul și votul publicului. Aprecierea publicului este cel mai important pentru un artist...Eu cred că și cei din juriu au dansat sub piesa noastră”, au declarat frații Advahov.
Imagine din arhivă de la concursul Eurovision - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Politică
Francezii, despre declinul Europei și modul în care Ucraina a învins la Eurovision 2022
Reprezentanții Moldovei au fost întâmpinați pe peronul gării de fani și reprezentanți ai instituțiilor media din țară. Când au coborât din tren zdubii și frații Advahov au interpretat melodia cu care au mers în acest an la Torino, la cea de-a 66-a ediție a Eurovision Song Contest.
Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia. Reprezentanții Ucrainei au devenit învingători datorită votului telespectatorilor.
Republica Moldova, reprezentată de Zdob şi Zdub și frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7, după ce au obținut un punctaj de 253 de voturi. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.
Zdob și Zdub и братья Адваховы  - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Societate
Ucraina a câștigat Eurovision 2022: Ce loc a obţinut Republica Moldova
Fluxul de știri
0