Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandal la Eurovision: Ucrainei i-a fost dat punctajul acordat de România Moldovei

© AFP 2022 / MARCO BERTORELLOEurovision 2022
Eurovision 2022 - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Producătorul-general al TVR a reacționat printr-un comunicat, după ce organizatorul Eurovision 2022 a modificat votul dat de juriul României.
CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Producătorul-general al TVR, Ramona Săseanu, a făcut o serie de precizări într-un comunicat oficial, referitoare la situația creată de anularea rezultatul votului juriului României de către organizatorii TVR.
„Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei”, citim din comunicat.
În continuare în comunicat se spune că „într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar)”.
Însă România nu a fost nominalizată explicit în acel mesaj în lista celor șase țări și nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România. De asemenea, „prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României”.
Ramona Săseanu subliniază și faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.
„Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, se arată în continuare în comunicat.
TVR a solicitat organizatorilor ESC să îi furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un „substitut” calculat într-un mod netransparent. TVR mai anunță că în funcție de răspunsul care îi va fi trimis își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.
Zdob și Zdub и братья Адваховы  - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2022
Societate
Ucraina a câștigat Eurovision 2022: Ce loc a obţinut Republica Moldova
Fluxul de știri
0