Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Suedia depune cererea oficială pentru aderarea la NATO

© AFP 2022 / HENRIK MONTGOMERYAnn Linde
Ann Linde - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a semnat cererea oficială de aderare la NATO, după ce guvernul a decis să solicite apartenența la blocul condus de SUA.
BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik, Doina Crainic. Ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a semnat o cerere oficială către NATO pentru ca Suedia să fie acceptată ca membru, a anunţat marți misiunea țării la alianța militară, potrivit RT. Guvernul a luat decizia cu o zi înainte.
Linde a spus că semnarea cererii a făcut-o să simtă că este un pas „mare și serios” ca semnificație istorică. Suedia şi-a menținut neutralitatea militară de la războaiele napoleoniene și nu s-a alăturat NATO în timpul Războiului Rece.
Ministrul a declarat că cererea va fi depusă la NATO împreună cu o cerere similară din partea Helsinki. De asemenea, Finlanda şi-a menținut neutralitatea în timpul Războiului Rece, dar a decis să urmărească obţinerea calităţii de membru după ce Rusia a atacat Ucraina la începutul acestui an.
Moscova a spus că securitatea națională a celor două națiuni nordice va fi mai mult compromisă decât asigurată prin acest pas, deoarece Rusia își va reajusta postura militară drept răspuns. Rusia consideră că NATO este o organizație ostilă care favorizează interesele SUA și a spus că expansiunea ei spre est în Europa este cauza principală a tensiunilor și a conflictului din Ucraina.
Cererile vor trebui să fie aprobate de toți cei 30 de membri actuali ai Alianței Militare, care au promis că vor accelera cât mai mult procesul de aderare. Turcia făcut notă discordantă opunându-se expansiunii propuse.
Ankara a acuzat Suedia și Finlanda că adăposteşte „teroriști”, referindu-se aparent la kurzii etnici care se opun guvernului turc și cărora li s-a acordat azil politic în cele două țări de-a lungul anilor. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, în opinia sa, îngrijorările Turciei pot fi rezolvate și că speră că ele nu vor încetini integrarea celor două țări în alianță.
Nato-Logo in Kabul - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2022
Editoriale
Cum va reacționa Rusia la aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Fluxul de știri
0