Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO și Ucraina au adus armament și trupe la granița cu Belarus

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaNATO
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Abonare
Prim-adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Igor Korol, a declarat la un post de televiziune că NATO și Ucraina au adus armament greu și trupe la granița cu Belarusul
BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik, Marius Holdean. Conform agenției de presă belarusă BelTA, prim-adjunctul șefului Statului Major General al Forțelor Armate din Belarus, Igor Korol a dezvăluit că 16 batalioane pregătite pentru luptă se află pe teritoriul Poloniei și al țărilor baltice.
„Există dovezi obiective că stații americane de contrabaterie au fost desfășurate în apropierea granițelor noastre în direcția Ovruch. Până în prezent, Ucraina a concentrat aproximativ 10.000 de soldați împotriva Republicii Belarus pe direcția Rivne și Cernigov. Printre acestea se numără artileria, înarmată cu cele mai moderne mijloace americane, și unitățile de apărare aeriană", a spus Igor Korol.
Prim-adjunctul șefului Statului Major General a mai dezvăluit că "ucrainenii exploatează drumuri miniere, poduri în teritoriul adiacent, efectuează patrule îmbunătățite cu detașamente întărite. Toată lumea este înarmată așa că provocările pot fi de orice fel".
Potrivit acestuia, astăzi există 16 grupuri tactice de batalion pregătite pentru luptă pe teritoriul Poloniei și al țărilor baltice la granița cu Belarus. „Patru dintre ei sunt multinaționale (NATO) și 12 sunt pur americane”, a menționat primul adjunct al șefului.
„Peste 260 de tancuri de luptă, aproximativ 150 de avioane de luptă, 164 de elicoptere de luptă. A fost creată o forță de lovitură de purtători de rachete de croazieră în Marea Mediterană și Marea Baltică. Din păcate, rachetele de croazieră nu sunt arme pentru apărare, raza de acțiune a acestor rachete le permite să efectueze impact de foc pe teritoriul întregii noastre țări”, a mai spus Igor Korol.
Și premierul belarus Roman Golovchenko spune că sancțiunile economice impuse țării reprezintă „un instrument de agresiune hibridă”.
„Interpretăm fără echivoc sancțiunile ca pe un instrument nu doar de presiune, ci de agresiune hibridă. Aceasta este probabil ultima etapă care precede agresiunea armată clasică. Scopul actualelor sancțiuni este de a aduce țara în genunchi, sugrumată economic”, a arătat acesta.
Din cauza sancțiunilor, aproape toate exporturile Belarusului către țările Uniunii Europene și America de Nord au fost blocate.
„Această sumă este de aproximativ 16-18 miliarde de dolari pe an. Desigur, nu putem pierde acest volum de exporturi și trebuie să-l reorientăm către alte piețe, inclusiv Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Golful Arabiei. La asta lucrăm în prezent", a spus premierul belarus.
Vladimir Putin la summit-ul șefilor de state OTSC - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Internațional
Putin a făcut declarații importante despre OTSC și despre NATO
Fluxul de știri
0