Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou caz de gripă aviară a fost depistat în țara noastră

© Sputnik / Magomed AlievGripă aviară
Gripă aviară - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre prezența gripei aviare într-o localitate din raionul Ungheni.
CHIȘINĂU, 16 mai - Sputnik. Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat în satul Rezina din raionul Ungheni. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în urma încercărilor de laborator în probele recoltate de la păsări domestice din mai multe gospodării din localitatea Rezina, pe 13 mai a fost confirmată prezența virusului gripei aviare.
În context, a doua zi Comisia anti-epizootică excepțională a raionului Ungheni s-a întrunit în regim de urgență și a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.
Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni în colaborare cu alte instituții competente ale statului.
Reamintim că în acest an, în Republica Moldova a mai fost înregistrat un focar de gripă aviară la păsări domestice în localitatea Hirișeni din raionul Telenești. Potrivit ANSA, focarul a fost eradicat cu succes.
ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin. La fel, proprietarii de păsări sunt îndemnați să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.
ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.
Asociația de gospodărire a spațiilor verzi - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Societate
Șeful de la „Spații Verzi” va fi suspendat din funcție
Fluxul de știri
0