Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin a făcut declarații importante despre OTSC și despre NATO

© POOL / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin la summit-ul șefilor de state OTSC
Vladimir Putin la summit-ul șefilor de state OTSC - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Abonare
Președintele Rusiei, Putin, a făcut declarații despre activitatea OTSC și despre extinderea NATO.
CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Vladimir Putin, în luarea sa de cuvânt la summit-ul șefilor de state al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), a subliniat importanța acestei structuri regionale menite să garanteze securitatea statelor membre. Totodată, liderul rus a vorbit despre extinderea NATO, subliniind că prin aceasta este creată o problemă artificială în interesul unui singur actor – SUA.
„Interacțiunea în OTSC se desfășoară în cadrul relațiilor autentice de parteneriat și cu luarea în considerare a intereselor fiecărui participant”, a subliniat liderul rus.
Potrivit lui, declarația semnată azi va confirma voința statelor-participante de a interacționa în sfera militară și apărării.
„Pentru această toamnă este planificată o serie de exerciții militare comune în OTSC, numărul acestora va crește”, a precizat Putin.
El a propus să-i fie acordat Comunității Statelor Independente (CSI) statut de observator în OTCS.
Vorbind despre acțiunile NATO din ultima vreme Putin a declarat că extinderea acesteia este o problemă creată artificial în interesul SUA. Ultimele folosesc această organizație ca pe un instrument în propriul lor interes.
Putin a menționat și chestiunea extinderii NATO peste Finlanda și Suedia. El susține că Rusia nu are probleme cu aceste țări și are vreo frică legată de aderarea lor la NATO. Însă, a ținut el să precizeze, Rusia va reacționa la o eventuală extindere a infrastructurii NATO pe teritoriul Finlandei și Suediei.
NATO, a mai spus Putin, iese deja din zona sa geografică – cea euroatlantică, încearcă să influențeze negativ situația în alte părți ale lumii.
Laboratoare biologice ale SUA de asemenea au fost menționate de liderul rus. El a spus că crearea acestora în spațiul post-sovietic e făcută în scopul colectării de material biologic și cercetarea specificului răspândirii virușilor.
„În Ucraina, sub controlul SUA, avea loc crearea componentelor armei biologice, era testat mecanismul de destabilizare a situației epidemiologică în CSI”, a mai declarat liderul de la Kremlin.
Liderul rus, menționând situația din Ucraina, a subliniat că-i va informa despre aceasta pe omologii săi în cadrul discuțiilor în regim închis.
Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, la summit-ul OTSC (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă), care are loc astăzi la Moscova.
 
 - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2022
Internațional
Lukașenko, despre zângănitul armelor NATO la hotarele Belarusului
Fluxul de știri
0