Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria nu va susține includerea patriarhului Chiril pe lista de sancțiuni

© Sputnik / Sergey Pyatakov / Accesați arhiva multimediaPatriarhul Chiril
Patriarhul Chiril  - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Viktor Orban se opune categoric includerii demnitarilor bisericești pe listele de sancțiuni, considerând aceasta o încălcare gravă a libertății religioase.
CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Premierul maghiar a primit pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Iacobite (monofizite) din Siria, mar Ignatie Efrem al II-lea. Acesta, potrivit comunicatului emis de Bertalan Havasi, șeful biroului de presă al primului ministru al Ungariei, preluat de Flux24, a cerut guvernului de la Budapesta ca să se opună planului Comisiei Europene de a impune sancțiuni patriarhului ortodox Chiril al Moscovei.
În opinia înaltului ierarhi sirian, plasarea unui lider de Biserică creștină pe o listă de sancțiuni, ar crea un precedent ce ar deruta și jigni milioane de credincioși creștini.
În răspuns, Viktor Orban a subliniat că Ungaria nu va susține includerea demnitarilor bisericești pe lista de sancțiuni, deoarece acest lucru ar afecta și problema libertății religioase a comunităților din Ungaria, care este ”sacră și înviolabilă”.
Ungaria s-a dovedit un susținător constant și ferm al creștinilor din Siria și Orientul mijlociu în contextul războaielor și crizelor succesive ce s-au desfășurat în regiune după anul 2001. Iar Viktor Orban este recunoscut ca un protector al creștinilor în comunitățile creștine din regiunea respectivă.
La rândul său, patriarhul necalcedonean Ignatie Efrem al II-lea, alături de confratele său ortodox, patriarhul ortodox Ioan al X-lea al Antiohiei, a fost în fruntea luptei împotriva terorismului islamist, fiind supraviețuitor al mai multor atentate organizate de ISIS* și alte grupări islamiste. De asemenea, alături de confratele său ortodox, au condamnat agresiunea militară americană și occidentală în Siria și Orientul mijlociu, acuzând SUA direct pentru instabilitatea din regiune.
*Organizație teroristă interzisă în Rusia
Livrare de echipament militar în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Editoriale
„Au înebunit”. Ce au făcut artileriștii ucraineni în Donbas
Fluxul de știri
0