Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu: Contractul cu compania rusă „Silovîe Mașinî” a fost reziliat

© Sputnik / OsmatescoTermoelectrica
Termoelectrica - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Abonare
Faptul că contractul cu „Silovîe Mașinî” este în proces de reziliere a fost anunțat de autoritățile moldovenești la sfârșitul lunii aprilie.
CHIȘINĂU, 13 mai - Sputnik. Contractul cu compania rusă „Silovîe Mașinî” pentru repararea turbinelor termocentralei Chișinău a fost reziliat. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, pe canalul său de telegram.
"Unitatea consolidată pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii, la data de 13 mai 2022, a expediat către consorțiul companiilor SRL ”Horus” și JSC ”Power Machines” notificarea privind rezoluțiunea contractului nr. 9134-B1.1 pentru reconstrucția Unității nr 2, reparația capitală a turbinei și înlocuirea suprafeței de încălzire a cazanului la Unitatea nr. 3, din cadrul centralei cu termoficare Sursa 1", a scris Spînu.
Precizăm că decizia ca compania rusă „Silovîe Mașinî”, companie care se află pe lista sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, nu va implementa proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica, a fost luată după ce „au fost făcute publice atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina”. Compania „Silovîe Mașinî” trebuia să repare turbinele centralei termice în urma rezultatelor unei licitații, la care nimeni altcineva nu a mai aplicat în afară de aceasta.
Anterior, președintele țării, Maia Sandu, a declarat că nu există o altă companie care ar fi dispusă să repare aceste instalații.
„Pe de o parte – avem situația în care aceste blocuri de la „Termoelertrica” trebuie reparate pentru că altfel riscul este mare ca în această iarnă ele să nu mai fie funcționale. În momentul în care ele ies din funcție, aceasta înseamnă incapacitate de a încălzi o parte din oraș și capacitate mai mică de producere de energie electrică, care se produce în perioade încălzire. Asta este o problemă care trebuie rezolvată”, a spus Sandu.
Amintim că blocurile companiei Termoelectrica sunt foarte vechi și au fost construite încă în anul 1970 anume de această companie.
Комплексная реставрация Большого Каменного моста - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2022
Rusia
Rusia a declarat ca persoane non grate 10 angajați ai Ambasadei României
Fluxul de știri
0