Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Tranzitul gazului prin Ucraina se poate reduce cu peste 25 la sută

© Sputnik / Alexandr KryazhevТабличка
Табличка - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Abonare
Tranzitul gazului prin Ucraina se poate reduce cu peste 25 la sută, mai exact cu peste 53,2 milioane de metri cubi.
Chișinău, 12 mai - Sputnik. În data de 12 mai, tranzitul gazului prin Ucraina ar putea să scadă cu peste o pătrime, aceasta este concluzia care rezumă din datele făcute publice de Operatorul Rețelei de Transport a Gazelor din Ucraina, relatează RIA Novosti.
Astfel, cererea de pompare a gazelor prin stația de măsurare a gazelor Sudja a scăzut cu 27,5 la sută sau cu 20 de milioane de metri cubi, ajungând doar la 53,2 milioane de metri cubi, față de 73,4 milioane cât s-a înregistrat cu o zi înainte. Contorizarea la pomparea gazului prin stația de măsurare a gazelor „Sohranovka” este la zero, în timp ce în data de 10 mai era de 24 de milioane de metri cubi.
Din 11 mai, Operatorul Rețelelor de Transportare a Gazelor din Ucraina a închis tranzitarea gazelor ursești prin „Sohranovka”, per motiv că această stație se găsește pe teritoriul controlat de forțele militare rusești. Operatorul Rețelelor de Transportare a Gazelor din Ucraina califică această situație drept una de “forță majoră”. Drept rezultat, a rămas doar un singur punct de livrarea a gazelor care tranzitează Ucraina din Rusia în Europa – stația de măsurare a gazelor “Sudja”. Gazprom a precizat că nu este posibil tehnic ca toate gazele rusești să fie livrate prin această stație. Asta în timp ce Gazprom își îndeplinește toate angajamentele față de consumatorii europeni și a plătit din timp și total serviciile de tranzitare.
În plus, cererea de pompare a gazelor în Slovacia prin coridorul Ujgorod, a scăzut cu aproximativ 20 de milioane de metri cubi la punctul de joncțiune Ujgorod - Vilke Kapusanî.
În ceea ce privește gazoductul Iamal - Europa - prin Belarus și Polonia până în Germania - acum conducta funcționează în sens invers, adică gazul circulă din Germania în Polonia și nu invers. Din 12 mai, Gazprom nu a rezervat aici capacități de tranzit.
Acum, principala rută pentru aprovizionarea cu gaze rusești către Europa este Nord Stream. Pomparea prin el, conform datelor operatorului de gazoducte Nord Stream AG, se menține la nivelul de circa 170 de milioane de metri cubi pe zi.
Tancher transportând gaz lichefiat - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2022
Economie
Germania și Qatar nu se pot înțelege cu privire la livrările de gaz lichefiat
Fluxul de știri
0