Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Natalia Gavrilița, la discuții cu Ylva Johansson: Cele mai importante subiecte

© Sputnik / Mihai CarausПравительство РМ
Правительство РМ - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Afaceri Interne.
CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Riscurile de securitate în contextul evoluțiilor regionale și mecanismele aplicate în Republica Moldova pentru gestionarea consecințelor multiple ale războiului din Ucraina a fost unul din subiectele abordate în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson.
Șeful Executivului de la Chișinău a reiterat sprijinul pentru Ucraina în special în vederea asigurării unei șederi decente în Republica Moldova a persoanelor venite din Ucraina. Totodată, Gavrilița a precizat că unul din obiectivele cheie rămâne a fi menținerea stabilității în țara noastră și la hotarele ei, inclusiv cu suportul Uniunii Europene.
„Uniunea Europeană ne-a oferit un șir de mecanisme utile pentru asigurarea securității și ordinii publice în Republica Moldova. Peste 70 de polițiști europeni din cadrul misiunii Frontex muncesc la punctele de trecere a frontierei de stat, alături de colegii lor din Republica Moldova. De asemenea, suntem sprijiniți de misiunea EUBAM în consolidarea securității la frontieră și vom lucra împreună, în continuare, pentru a răspunde rapid provocărilor actuale”, a spus prim-ministrul.
Un alt subiect abordat de cei doi oficiali se referă la impactul războiului asupra comerțului Republicii Moldova. În context, Natalia Gavrilița a solicitat asistență din partea Uniunii Europene în procesele de fluidizare a traficului la frontiere și liberalizare a transportului internațional de mărfuri, dar și includerea Republicii Moldova în cadrul mecanismelor europene de procurări.
La rândul său, Comisarul european a reiterat sprijinul pentru țara noastră și susținerea umanitară a refugiaților din Ucraina ajunși în Republica Moldova.
„Vom continua să susținem acțiunile umanitare ale Republicii Moldova și să vă sprijinim cu fonduri și alte resurse. De asemenea, suntem dispuși să oferim asistența necesară în domeniul securității cibernetice”, a declarat Comisarul UE.
În discuții, oficialii s-au referit și la importanța cooperării moldo-comunitare pe segmentul afacerilor interne, subliniind necesitatea consolidării capacităților ministerului de resort în domeniul managementului frontierelor de stat.
Președinția Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2022
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul european pentru Afaceri Interne
Fluxul de știri
0