Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria are un nou președinte

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKViktor Orban și Katalin Novak
Viktor Orban și Katalin Novak - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Abonare
Katalin Novák, noul preşedinte ales al Ungariei, și-a preluat astăzi mandatul după ce și-a format noua echipă despre care a declarat că va fi formată din specialişti excelenţi
BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Fostul președinte al Ungariei Janos Ader a întâmpinat-o pe Novak la intrarea în Palatul Sandor din Budapesta, după care i-a prezentat birourile şi reşedinţa prezidenţiale. Ulterior, cei doi şi-au făcut apariţia la balconul clădirii prezidenţiale.
Parlamentul ungar a ales-o pe Katalin Novak preşedinte al Ungariei în data de 10 martie. Ea este al şaselea şef al statului ungar de după schimbarea sistemului politic în 1989-1990.
Novak va depune jurământul în data de 14 mai.
În Ungaria, preşedintele are în general un rol ceremonial. Conform Constituţiei ungare, preşedintele exprimă unitatea ţării, protejează funcţiile democratice ale statului şi este comandantul suprem al forţelor armate.
Preşedintele ungar este ales de forul legislativ pentru o perioadă de cinci ani şi nu poate deţine mai mult de două mandate.
Washington - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2022
Internațional
TAC: SUA în zadar speră să-și recapete rolul de lider global
Fluxul de știri
0