Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Casa Albă prezintă cel mai recent pachet de ajutor militar pentru Ucraina

© AP Photo / Andriy DubchakУкраинский солдат в окопе на линии разграничения с Донецкой областью
Украинский солдат в окопе на линии разграничения с Донецкой областью - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2022
Abonare
Noua rundă de ajutoare letale pentru Ucraina vine după ce arme americane în valoare de peste 3,4 miliarde de dolari au fost expediate în zona de război de la sfârșitul lunii februarie.
BUCUREŞTI, 7 mai – Sputnik, Doina Crainic. Washingtonul a autorizat încă o tranșă pentru arme destinate forțelor armate ale Ucrainei, acceptând să trimită muniții și echipamente militare în valoare de zeci de milioane de dolari, în urma unui val de livrări similare în ultimele săptămâni.
Casa Albă a anunțat această măsură într-un comunicat de presă vineri, menţionând „un volum istoric de asistență de securitate” oferită Kievului de când Rusia a lansat atacul pe 24 februarie.
„Anunț un alt pachet de asistență de securitate, care va însemna furnizarea de muniții suplimentare de artilerie, radare și alte echipamente Ucrainei”, a spus președintele Joe Biden, argumentând că livrările de arme americane sunt „esenţiale” pentru efortul de război al țării.
Un oficial american citat de Reuters a oferit detalii cu privire la pachetul de ajutor, spunând că acesta are o valoare de 150 de milioane de dolari și va include „25.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, radare de contraartilerie, echipamente de bruiaj, echipamente terestre și piese de schimb”.
Deși președintele Biden a susținut că armele vor merge „direct în primele linii în Ucraina”, destinația lor finală ar putea să nu fie niciodată cunoscută. Oficiali americani au recunoscut că devine practic imposibil de urmărit armele odată ce acestea intră în zona de conflict activ din Ucraina, o sursă de informații spunând pentru CNN că ele intră într-o „mare gaură neagră” la scurt timp după sosire.
Transporturile anterioare de arme au inclus arme din ce în ce mai grele, începând cu arme de calibru mic, muniție, drone de supraveghere și atac, iar mai târziu trecând la piese și obuze mari de artilerie, potrivit RT.
Este puţin probabil ca pachetul de 150 de milioane de dolari de vineri să fie ultimul pentru Kiev, de vreme ce Biden a propus luna trecută o asistență uriașă de 33 de miliarde de dolari pentru țară, inclusiv peste 20 de miliarde de dolari în ajutor militar. Parlamentarii nu au aprobat încă măsura, deși președintele i-a îndemnat să se miște „rapid” pentru a o aproba, referindu-se la un stoc de arme „aproape epuizat”.
„Pentru ca Ucraina să reușească în următoarea fază a războiului, partenerii săi internaționali, inclusiv SUA, trebuie să continue să dea dovadă de unitatea și hotărârea noastră de a livra arme și muniții către Ucraina, fără întrerupere”, a spus Biden în declarația de vineri.
De asemenea, Biden urmează să semneze luni Legea Lend-Lease 2022, care va facilita livrări ulterioare de arme către Ucraina și trimiterea de noi sisteme de arme.
Вадим Красносельский - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2022
Politică
Krasnoselski, despre pericolul conflictului, atacuri teroriste și depozitele Cobasna
Fluxul de știri
0