Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avocatul copilului face apel către părinți în contextul Zilei de 9 mai

© Sputnik / Mihai CarausDepuneri de flori la Complexul Memorial "Eternitate"
Depuneri de flori la Complexul Memorial Eternitate - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Abonare
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului face apel către autorități, mass-media, părinți și reprezentanții legali ai copiilor în contextul Zilei Europei și a Zilei Victoriei.
CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Părinții și reprezentanții legali sunt îndemnați să supravegheze copiii pentru ca aceștia să nu fie implicați în manifestații fără acordul acestora. În situațiile în care copiii participă, adulții au obligația să se asigure de faptul că minorii conștientizează scopul evenimentului și au manifestat dorința de a participa la întruniri, iar condițiile desfășurării sunt sigure și nu vor prejudicia sănătatea, securitatea și viața acestuia.
Apelul a fost făcut de către Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, în contextul acțiunilor consacrate Zilei Europei și a Zilei Victoriei.
Totodată, ombudsmanul cheamă reprezentanții mass-media să conștientizeze responsabilitatea privind modul în care reflectă subiectul și decide dacă publică un materialul cu participarea copiilor chiar și atunci când un părinte a dat consimțământul.
„Dreptul la respectarea vieții private și la propria imagine a copilului prevalează în fața necesității de informare, iar la mediatizarea cazurilor care implică copii, trebuie să fie urmărit în primul rând interesul superior al copilului”, este precizat în apelul Avocatului Copilului.
Mediatizarea imaginilor cu copii poate fi realizată doar în strictă conformitate cu regulile specifice de reflectare a imaginii copilului. Orice materiale care conțin imagini cu copii, date despre aceștia, trebuie să fie adaptate din perspectiva protecției copilului - fețele copiilor trebuie să fie bruiate sau filmat și fotografiat din unghiuri în care nu se vede fața copilului, datele personale nu sunt expuse public etc.
La fel, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului atrage atenția autorităților și forțelor de ordine responsabile de a asigura desfășurarea întrunirilor în mod pașnic, să vegheze în mod deosebit asupra securității, inviolabilității personalității copilului, protecția de orice fel de abuz, exploatare, deopotrivă cu protecția onoarei și demnității fiecărui copil, să întreprindă măsurile relevante pentru a nu fi pusă în pericol viața, integritatea fizică și psihică a copilului.
Maia Sandu în vizită la Evghenia Pancișchina, ultima supraviețuitoare din Moldova a blocadei Leningradului - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2022
Societate
Sandu a vizitat-o pe supraviețuitoarea blocadei Leningradului, Evghenia Pancișchina
Fluxul de știri
0