Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce vrea UE de la Moldova în cadrul procesului de aderare

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaDrapele UE
Drapele UE - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
În cazul în care procesul de integrare europeană a Republicii Moldova o să avanseze, transformările pe care le presupune acesta o să-și lase amprenta asupra relațiilor Moldovei cu Rusia.
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Rezoluția adoptată joi de Parlamentul European, prin care este încurajată munca în direcția acordării Moldovei statutului de țară candidat, pe lângă prevederile care vizează nemijlocit procesul de integrare europeană, vizează și relațiile bilaterale cu Rusia, de care Republica Moldova nu poate face abstracție.
În unul dintre punctele rezoluției sunt condamnate pretinsele încercări ale Rusiei, „prin intermediul Gazprom, de a exercita presiuni asupra Republicii Moldova prin manipularea prețurilor la gaze și prin amenințarea de a întrerupe accesul la gaze pentru a influența traiectoria politică și orientarea geopolitică a țării, în special după alegerile prezidențiale din 2020 și alegerile parlamentare din 2021”.
Respectiv, prin acest document sunt instituite oficial insinuări precum că Rusia ar manipula prețurile la gaze și, în același timp, autorii se prefac a nu ști că, de fapt, prețul este influențat direct de mecanismele pieței (atât de îndrăgite de liberalii occidentali), de actorii de la burse care încasează profituri uriașe din speculații, dar și de condițiile pachetului energetic 3.
Moldova este încurajată prin rezoluția cu pricina să rupă și legăturile cu piața energiei electrice a Rusiei și Belarusului:
„Parlamentul european.... de asemenea, salută reușita testelor de izolare efectuate recent de Moldova și Ucraina pentru a-și deconecta temporar rețelele de energie electrică de la Rusia și Belarus, pentru ca apoi să le sincronizeze cu rețeaua electrică continentală europeană”.
Anterior UE a îndemnat țările care au statut de candidat să susțină sancțiunile contra Rusiei.
Sunt de remarcat în contextul acestui eveniment și amendamentele propuse de doi eurodeputați la rezoluție.

Anna Fotyga (grupul ECR), de exemplu, a propus încurajarea autorităților moldovene „să se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei și să profite pe deplin de această oportunitate pentru a rupe legăturile economice cu Rusia rămase din perioada sovietică, pentru a-și remodela economia și pentru a-și reorienta integral comerțul și piața financiară către UE”. Însă acest amendament nu a trecut.

Comisia Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Societate
Comisia Europeană, noutăți despre aderarea la UE a Republicii Moldova
Deci, „avantajele”, spre care Moldova este împinsă, sunt cât se poate de evidente.

Alt eurodeputat, Viola Von Cramon-Taubadel, în numele Grupului Verts/ALE, a propus un amendament care se referă la țările membre ale UE: „a se aplica imediat un embargo pentru gazele din Rusia” și invitarea „autorităților moldovene și Comisia să colaboreze în vederea unei evaluări precise a nevoilor Moldovei de stocare a gazelor pentru perioada următoare”.

Tot el vorbește despre „nevoile Moldovei de stocare a gazelor” fără a răspunde mai întâi la întrebarea dacă Moldova are unde să facă astfel de stocuri și care sunt costurile.
Clădirea Parlamentului european - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Politică
Parlamentul UE a invitat instituțiile europene să-i acorde Moldovei statut de candidat
Fluxul de știri
0