Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul UE a invitat instituțiile europene să-i acorde Moldovei statut de candidat

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaClădirea Parlamentului european
Clădirea Parlamentului european - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Parlamentul european a invitat instituțiile UE să acționeze pentru a-i acorda Moldovei statut de țară candidat la Uniunea Europeană.
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție referitoare la situația actuală a cooperării dintre UE și Moldova. În document se spune, între altele, că Parlamentul UE „invită instituțiile UE să acționeze pentru a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE”.
„Parlamentul European… invită instituțiile UE să acționeze pentru a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și, între timp, să continue să depună eforturi pentru a o integra pe piața unică a UE; invită Comisia să își finalizeze rapid evaluarea și să ofere Moldovei asistență deplină pe parcursul acestui proces”, este prevederea de la punctul opt al Rezoluției.
Totodată, documentul conține o serie de alte prevederi ce se referă la gestionarea fluxului de refugiați ucraineni de către autoritățile moldovene și la necesitatea de sprijin financiar ale Chișinăului.

O altă prevedere invită Comisia Europeană „să prezinte noi propuneri care să vizeze liberalizarea completă a transporturilor și a comerțului cu UE, având în vedere perturbările din lanțurile de aprovizionare ale Republicii Moldova și de pe piețele de export din est”.

Cu referire la intențiile de integrare în UE ale autorităților moldovene în rezoluție este făcută solicitarea ca „în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar și ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova”.
De asemenea, prin rezoluția de joi Parlamentul UE a reamintit că sprijină ferm independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.
Parlamentul României - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Politică
Parlamentului României va oferi consultanță Moldovei în procesul de aderare la UE
Fluxul de știri
0