Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Pierderi uriașe pentru un grup scandinav din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei

© AFP 2024 / ANTTI AIMO KOIVISTOCompania finlandeză de electricitate Fortum
Compania finlandeză de electricitate Fortum - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Compania finlandeză de electricitate Fortum. Foto de arhivă
Abonare
Fortum, cel mai mare grup energetic scandinav, consemnează o pierdere active de două miliarde de euro ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei
BRUXELLES, 4 apr – Sputnik, Daniela Porovăț. Compania finlandeză de electricitate Fortum a anunţat marţi că va înregistra o depreciere a activelor afacerii sale din Rusia de 2,1 miliarde euro, ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, care va fi inclusă în rezultatele din primul trimestru al acestui an.
Ce mai mare parte a deprecierii – un miliard de euro – corespunde pierderilor asociate împrumutului acordat de filiala sa germană Uniper pentru finanţarea gazoductului Nord Stream 2, proprietate a companiei ruse Gazprom.
Acest gazoduct, care trebuia să asigure transportul gazelor din Rusia în Germania, pe fundul Mării Baltice, a fost blocat de Guvernul de la Berlin exact când era pe punctul de a fi inaugurat, o decizie care a dus la falimentul companiei constructoare.
Ajustarea contabilă a Fortum include în plus 600 milioane de euro depreciere de active ale companiei ruse Unipro, deţinută de Uniper în proporţie de 83,73 % şi a cărei participaţie vrea să o vândă cât mai curând.
La acestea se adaugă 300 milioane de euro deprecierea activelor fixe şi a fondului de comerţ al Fortum în Rusia şi alte 200 milioane din deteriorarea situaţiei altor companii ruse la care deţine participaţii, printre care compania de electricitate TGC-1.
Conform Fortum, valoarea activelor sale nete din Rusia va ajunge la 3,3 miliarde euro, respectiv cu 38,8% sub nivelul înregistrat înainte declanșarea conflictului.
Mere din livada fermierului Nicolae Pascal - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Societate
Merele moldovenești ajung pe piețele din UE și CSI: Ce consum are piața internă
Fluxul de știri
0