Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Merele moldovenești ajung pe piețele din UE și CSI: Ce consum are piața internă

© Photo : Arhiva personală a fermierului Nicolae PascalMere din livada fermierului Nicolae Pascal
Mere din livada fermierului Nicolae Pascal - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Abonare
Merele moldovenești sunt solicitate în continuare pe piețele din afară. Pe piața internă se consumă mai puțin.
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Exportul de mere din Republica Moldova pe piețele UE, CSI și Orientul Mijlociu s-a intensificat în ultimele săptămâni. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au fost sporite exporturile în România și alte țări.
„Cele mai mari rețele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie - aprilie, pe această piață au ajuns peste 4 000 de tone și exportul continuă”, este precizat într-o informare de presă.
Merele din Republica Moldova continuă să fie solicitate pe piața rusă. În lunile martie - aprilie, au fost livrate peste 26 mii de tone, ceea ce constituie 66.5 % din cantitatea de mere exportată în această perioadă. Potrivit MAIA, până la conflictul ruso-ucrainean, piața Federației Ruse asimila mai mult de 95% din merele pe care le exporta țara noastră, deoarece preferințele consumatorilor corespundeau cu sortimentul de mere propus. Anual, în Federația Rusă, se exportă circa 200 de mii de tone de mere.
De asemenea, în luna curentă, a sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste 5 000 de tone. În continuare, se poartă discuții pe această dimensiune cu Egipt, India și China.
Totodată, circa 10-12 mii de tone au fost consumate pe piața internă, iar o parte au fost transportate la procesare. În prezent, mai sunt în stoc circa 45 de mii de tone de mere.
Viorel Gherciu - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Economie
Ministrul Agriculturii: De ce Moldova pierde piața de mere a Rusiei
Fluxul de știri
0