Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

BNM a majorat rata de bază până la 15,5%. Vor suferi mult afacerile, susțin unii experți

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Abonare
Lovitură dură pentru mediul de afaceri din Moldova: BNM a majorat rata de bază până la 15,5%.
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. BNM a majorat rata de bază până la 15,5%. Astfel, băncile vor scumpi creditele, iar mediul de afaceri din Moldova, care abia scăpase de pandemie și s-a pomenit în fața unor provocări noi – cele legate de criza din Ucraina, va putea contracta credite mult mai scumpe.
Pentru comparație, ca să înțelegem ce reprezintă decizia BNM, amintim că acum un an rata de bază era de 5,5%. Respectiv, e o scumpire cu circa 10 puncte procentuale față de perioada similară a anului precedent.
Situația nu-i cu nimic mai plăcută nici pentru beneficiarii de credite ipotecare, deoarece și aceștia vor avea de plătit dobânzi mai mari.
În legătură cu decizia de majorare a ratei de bază a făcut declarații pentru presă guvernatorul BNM, Octavian Armașu. El a recunoscut că e un pas dureros. Totodată, el consideră că acest pas trebuie făcut mai bine acum, pentru că în caz contrar crește substanțial riscul ca inflația să fie scăpată de sub control.
bani - Sputnik Moldova, 1920, 05.05.2022
Economie
Legea bugetului de stat a fost modificată: Ce s-a schimbat
Fluxul de știri
0