Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA pledează pentru menținerea formatului 5+2

Kent D. Logsdon - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Abonare
SUA consideră că este necesar să continuă negocierile în chestiunea reglementării transnistrene în formatul 5+2, a anunțat ambasadorul american la Chișinău.
CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Kent Logsdon, a declarat că Washingtonul consideră că este necesar să continuă negocierile în chestiunea reglementării transnistrene în formatul 5+2, asta însemnând: Moldova, Transnistria, OSCE, Ucraina și Rusia și SUA și UE pe post de observatori.
Kent Logsdon a făcut această declarație în cadrul unei lecții (Relațiile dintre SUA și Republica Moldova: următorii 30 de ani - titlu) ținute la Universitatea de Stat din Moldova.
“Lucru în cadrul procesului de negocieri în formatul 5+2 trebuie să continuă în pofida tuturor dificultăților”, a spus ambasadorul menționând că țara sa susține acest format. El a admis că în lumina evenimentelor din Ucraina pot exista probleme în activitatea în cadrul acestui format.
“Va fi posibil ca Rusia și Ucraina să se așeze la aceeași masă de negocieri, să discute această problemă – este o întrebare ce ține de viitor. Dar astăzi acest format este calea cea mai importantă, pentru a se lua decizii pe probleme cotidiene”, a declarat Kent Logsdon.
În același timp ambasadorul american a declarat că “SUA susțin integritatea teritorială a Moldovei, cu acordarea unui statut special pentru Transnistria și cu menținerea statutului de neutralitate a țării. Aceasta continuă să fie abordarea noastră“, a spus el.
În același timp, Kent Logsdon a presupus că, cel mai probabil, conflictul militar din Ucraina nu se va extinde în Republica Moldova.
“Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenționează să-și extindă războiul în Moldova”, a spus el.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Rusia
Moscova este îngrijorată de escaladarea tensiuni în Transnistria
Fluxul de știri
0