Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Angajatorii vor fi pedepsiți pentru hărțuire sexuală la locul de muncă - detalii

© Pixabay / Alexas_FotosHistorical sexual abuse revealed by adults in England and Wales
Historical sexual abuse revealed by adults in England and Wales - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Abonare
Angajatorii care nu vor preveni hărțuirea sexuală la locul de muncă vor primi amenzi aspre.
CHIȘINĂU, 4 mai - Sputnik. Amenzi usturătoare pentru angajatorii care nu vor lua măsuri de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă. Coraportul pentru un proiect de lege, care prevede instituirea mecanismului de verificare și sancționare a angajatorilor care nu respectă obligația de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă a fost aprobat de membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice.
Documentul presupune alinierea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția de la Istanbul. Una dintre modificările propuse de autorii inițiativei legislative este completarea Codului Contravențional.
Astfel, angajatorii, care nu vor întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazurile de hărțuire sexuală, vor fi sancționați. Pentru persoanele fizice, amenda ar putea varia între 3 000 și 4 200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10 500 și 13 500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10 500 de lei.
De asemenea, se propune completarea Codului Contravențional cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de discriminare și victimizare.
Potrivit datelor prezentate în nota informativă a proiectului, în prezent, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire.
Maia Sandu și Charles Michel - Sputnik Moldova, 1920, 04.05.2022
Politică
UE va oferi echipament suplimentar Armatei Republicii Moldova
Fluxul de știri
0