Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spînu: Avem rezerve de gaz pentru aproape o lună de vară

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 03.05.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a asigurat din nou moldovenii că nu vor rămâne fără gaze naturale.
CHIȘINĂU, 3 mai - Sputnik. Republica Moldova are rezerve ca să reziste în cazul în care compania rusească „Gazprom” va decide să sisteze livrarea gazelor către Republica Moldova. Precizarea a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni televizate.
„Avem aproximativ 24 de milioane de metri cubi de gaz, care ne ajung pentru aproape o lună de consum de vară”, a declarat Spînu.
Potrivit ministrului, cel mai important în acest moment pentru cetățeni este că avem gaze, iar țara noastră nu va rămâne fără, chiar dacă Gazprom ar sista livrarea.
„Cel mai important este că noi avem gaze. Am mai spus că țara noastră nu va rămâne fără gaze. La moment le avem încă prin contractul „Moldovagaz” - „Gazprom” la un preț mai mic decât piața, dar noi suntem gata în orice moment să ieșim pe piață și să cumpărăm și din altă parte”, a mai spus Andrei Spînu.
Ce ține de prelungirea livrării gazelor rusești, chiar dacă la 1 mai Republica Moldova risca să rămână fără gaz din cauza că nu s-a reușit efectuarea auditului datoriei istorice față de „Gazprom”, Spînu spune că este absolut corect ca „acest contract să fie onorat din ambele părți”.
Întrebat dacă există sau nu încă riscul ca Rusia să sisteze livrarea gazelor în Republica Moldova, Spînu spune că „toată lumea trece printr-o perioadă de incertitudine”. Potrivit lui Spînu, nu există o certitudine că „Gazprom” va livra fără întrerupere gaze pentru țara noastră, întrucât Republica Moldova nu s-a făcut auditul pentru datoria „Moldovagaz”.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Politică
Maia Sandu, despre renunțarea la gazul rusesc: Nu avem alternative
Fluxul de știri
0