Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ministrul Agriculturii: De ce Moldova pierde piața de mere a Rusiei

© Sputnik / Mihai CarausViorel Gherciu
Viorel Gherciu - Sputnik Moldova, 1920, 06.12.2021
Abonare
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Viorel Gherciu, a fost întrebat în studioul Radio Sputnik Moldova care este soarta exporturilor moldovenești de mere pe piața Federației Ruse.
CHIŞINĂU, 6 dec - Sputnik. Ministerul moldovean al Agriculturii, Viorel Gherciu, a declarat că astăzi producătorii moldoveni de mere depind aproape în totalitate de piața din Federația Rusă.
“Ați făcut referință la piața Rusiei. Astăzi Republica Moldova depinde practic integral de această piața la capitolul exportul de mere. Circa 90 la sută din merele produse sunt exportate pe această piața. Dar și producătorii ruși, în ultimul timp, au investit în livezile proprii și cred că, în mare măsură, vor fi capabili, în mod independent, să-și asigure necesitatea de acest produs”, a spus Viorel Gherciu.
Soluția pe care o vede ministrul moldovean al agriculturii este identificarea unor noi piețe de desfacere pentru merele moldovenești, între care Egiptul.
“Pentru noi este important ca să identificăm care sunt noile piețe. Și la acest capitol au fost înregistrate succese, identificând piața Egiptului, care se află practic în imediata vecinătate; piața asiatică, care este la o distanță mai mare, dar pe cale maritimă ar putea să fie valorificată și atractivă”, a spus el.
Viorel Gherciu a declarat că important este ca producătorii moldoveni de mere să aibă marfă bună, iar celelalte probleme vor fi rezolvate.
“Mai există niște bariere care țin de acordurile internaționale cu aceste state care fiind soluționate, aceste piețe vor deveni atractive pentru merele din Republica Moldova. Cred că este important ca să continuăm în continuare să fim buni la producere, pentru că producem un produs calitativ, gustos și apreciat de consumatori”, a spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Recoltarea manuală a strugurilor în compania agricolă „Iujnaia” - cea mai mare întreprindere viticolă din Rusia, care livrează baza de materie primă pentru crama „Kuban-Vino”. - Sputnik Moldova, 1920, 26.11.2021
Rusia
Impresionant: ce recoltă de struguri au realizat rușii în acest an
Fluxul de știri
0