Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Paștele Blajinilor: Ce greșeli facem când îi pomenim pe cei adormiți

© Sputnik / Victor CiobanuCimitir
Cimitir - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2022
Abonare
La o săptămână după Duminica Învierii, creștinii ortodocși prăznuiesc Paștele Blajinilor. În unele localități oamenii merg la cimitir în ziua de duminică, pe când în altele se obișnuiește să se viziteze mormintele celor răposați în ziua de luni.
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Preacuvioasa maică stareță Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela) a relatat cum trebuie să ne comportăm de Paștele Blajinilor, ce tradiții trebuie să respectăm cu sfințenie și care de fapt este semnificația acestei sărbători.
Potrivit măicuței, Paștele Blajinilor sau Prohodul, cum i se mai spune în popor, se sărbătorește după statutul bisericii ortodoxe din Moldova în ziua de marți. Anume în această zi, în multe biserici și mănăstiri din țară se țin rugăciuni speciale. În societate însă s-a creat tradiția ca oamenii să meargă la sfintele lăcașe și cimitire anume în ziua de duminică sau luni.
Maica Daniela a reiterat faptul că cei adormiți nu așteaptă cozonaci sau daruri scumpe – toate acestea fiind doar un simbol. Rugăciunea este cel mai binevenit dar pentru cei plecați în lumea celor drepți.
"Darurile nu sunt altceva decât o invenție a celor care vor să-i întreacă pe vecini, o mândrie care nu este binevenită. Sunt niște gesturi exagerate", a subliniat ea.
Bogdan Duca - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Editoriale
Cenzura a înlocuit libertatea de expresie cu care se lăuda Occidentul
Fluxul de știri
0