Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul Apărării din Bulgaria: ”Diplomația este încă o opțiune”

Dragomir Zakov - Sputnik Moldova, 1920, 01.05.2022
Abonare
Prezent la București într-o vizită oficială, ministrul Apărării din Republica Moldova, Dragomir Zakov, a acordat un interviu pentru Agerpres despre situația din regiune.
CHIȘINĂU, 1 mai - Sputnik. Una din întrebările cheie ale interviului a vizat chestiunea ajutorului militar solicitat de Ucraina Bulgariei. Acesta este subiectul care pune în pericol chiar existența guvernului de la Sofia, din moment ce 3 din cei patru parteneri de coaliție se opun acordării lui.
Premierul bulgar a expediat subiectul discuției în Parlament, unde este destul de puțin probabil că se va obține susținerea pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei. Ministrul Apărării a declarant că ”acesta este un subiect foarte sensibil”, considerând că nu guvernul, ci parlamentul trebuie să își asume o astfel de decizie, urmând ca executivul să se supună voinței parlamentare. Cu alte cuvinte, guvernul nu vrea să își asume responsabilitatea deciziei.
Deocamdată, a spus Zakov, există un acord de asistență în materie de service pentru repararea vehiculelor armate grele ucrainene în Bulgaria.Fiind previzibil rezultatul, ministrul bulgar al Apărării atrage atenția că Ucraina are nevoie și de alt tip de ajutor decât cel militar. Iar cel mai important este ajutorul în procesele de reconciliere și reconstrucție, crede demnitarul de la Sofia.
Demnitarul, fost diplomat, crede că diplomația este încă o opțiune pentru rezolvarea crizei din Ucraina. ”Singura întrebare este când va fi opțiunea care va funcționa”.
Un alt subiect atins a fost cel al Republicii Moldova, unde anunțul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia, care îndemna cetățenii bulgari să părăsească republica, nu a fost primit ca o asigurare și nici nu a ajutat la reducerea tensiunilor.
”Este o decizie luată de colegii de la Ministerul de Externe, pe baza analizei riscurilor actuale pentru cetăţenii bulgari şi cum avem o comunitate importantă acolo, cred că este o măsură preventivă, pentru a evita dificultăţi suplimentare, în caz că situaţia se înrăutăţeşte. Ştiţi că situaţia în Transnistria nu este una calmă şi cred că aceste măsuri sunt doar preventive, nu mai mult”, a mai spus ministrul Zakov, pentru Agerpres.
Banknotes and coins of the United States - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Editoriale
„Sechestrarea activelor”: câți bani rusești pot cheltui SUA pentru propriile scopuri
Fluxul de știri
0