Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Default în Rusia într-o săptămână? Ce se va întâmpla cu țara și ce consecințe ar putea fi

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaKremlinul, Moscova
Kremlinul, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Abonare
Sputnik a încercat să afle pe cât de mare este probabilitatea unui default, dacă va fi similară cu criza din 1998 și cum poate afecta viața cetățenilor obișnuiți.
Vadim Pavlov, Sputnik
De la începutul operațiunii militare speciale a Rusiei pe teritoriul Ucrainei și de la adoptarea de către țările occidentale a mai multor pachete de sancțiuni împotriva Federației Ruse, diverse corporații de fonduri, organizații financiare, agenții analitice și de rating au prezis în mod regulat că Moscova își va pierde solvabilitatea și, ca urmare, va intra în default.
Sputnik a încercat să afle pe cât de mare este probabilitatea unui default, dacă va fi similară cu criza din 1998 și cum poate afecta viața cetățenilor obișnuiți.

În cuvinte simple despre ceea ce se întâmplă

Pe fondul operațiunii speciale a Rusiei pe teritoriul Ucrainei și al valului de sancțiuni internaționale care a urmat acesteia, ratingurile de credit suveran rusești de la cele trei agenții internaționale de rating (Standard & Poor's, Moody's și Fitch Ratings) au scăzut de la gradul de investiție la pre-default.
Rusia nu a mai avut un astfel de rating din 1998, spune Olga Belenkaia, șefa departamentului de analiză macroeconomică la FG „Finam”.
„Reducerea rating-urilor reflectă îndoielile agențiilor că, după ce țările G7 înghețarea activelelor de rezervă ale Băncii Centrale în cele mai lichide valute (dolar, euro, liră sterlină), deconectarea mai multor bănci mari rusești de la plățile internaționale și sistemul SWIFT, precum și refuzul SUA și al Regatului Unit de a cumpăra resurse energetice rusești, statul va avea resursele și dorința de a-și deservi și rambursa datoria”, spune expertul.
Trebuie înțeles că Rusia are anumite obligații de a-și deservi datoria externă - țara este obligată să plătească investitorilor internaționali dobândă pentru obligațiunile sale în valută străină.
În pofida sancțiunilor impuse Rusiei și a înghețarii activelor Băncii centrale a FR de către Occident, în martie Moscova a efectuat plăți regulate și la timp.
Banii au fost debitați din conturile înghețate ale Băncii Centrale Ruse din Statele Unite. Plățile au fost efectuate după ce autoritățile americane au eliberat permise individuale băncii corespondente a Trezoreriei SUA (J.P. Morgan) și agentului său de plăți (Citibank sau Bank of New York Mellon).
Astfel, de la înghețarea rezervelor Băncii Centrale ruse, deținătorilor de euroobligațiuni li s-au plătit dobândă pentru cinci emisiuni de obligațiuni. O licență specială de la Trezoreria SUA le permite investitorilor să primească plăți pentru euroobligațiunile suverane rusești până pe 25 mai 2022.
La începutul lunii aprilie, Federația Rusă trebuia să efectueze următoarea plată pentru emisiunea de euroobligațiuni „Rusia-2022”, care este denominată în dolari. Însă, în acea zi, Statele Unite au interzis Rusiei să facă plăți din rezervele înghețate.
Drept urmare: o bancă corespondentă străină a refuzat să execute ordine de plată, iar Rusia, în ciuda faptului că are mijloacele de a efectua plăți, nu a putut să le facă.
Scopul unei astfel de decizii a Statelor Unite, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jennifer Psaki, este de a forța Federația Rusă să facă o alegere. SUA propun să se facă o alegere din trei opțiuni neatractive: să facă plăți din acele rezerve de dolari care se află în interiorul Rusiei și pe care Occidentul nu le-a putut îngheța; să efectueze plăți din contul noilor profituri din veniturile din export sau să fie fie constatată starea de default.
Cu toate acestea, Rusia a ales o altă opțiune. Ministerul rus de Finanțe a transferat fonduri către Depozitarul Național de Decontare în ruble la cursul de schimb al Băncii Centrale a Federației Ruse din 4 aprilie.
Astfel, Rusia a demonstrat lumii că țara are resurse financiare, precum și dorința de a-și plăti integral obligațiile.
După cum a explicat Olga Belenkaea pentru Sputnik, investitorii din țări neprietenoase cu Rusia pot primi plăți în conturi de tip „C”. Acești bani pot fi retrași din astfel de conturi numai în baza câtorva motive, inclusiv pentru plata impozitelor și comisioanelor în Rusia. Iar convertirea rublelor într-o altă valută e posibil doar cu permisiunea unui subcomitet special al Ministerului de Finanțe.
Adică, atâta timp cât Rusia are acces limitat la conturile în valută străină, investitorii străini din țări neprietenoase sunt limitate în capacitatea lor de a converti ruble într-o altă monedă.
„Esența acestei măsuri constă tocmai în aceea că, ei nu vor putea converti ruble în dolari în interiorul Rusiei și nici să-i scoată de aici”, spune Alexei Zubeț, director al Institutului de Cercetări Socio-Economice, doctor în economie. - Formal, în interiorul țării totul arată bine, nu pot fi obiecții. Ați primit banii? I-ați primit. Iată sunt banii Dvs, sunt în cont, încercați să îi folosiți corect. De exemplu, cumpărați acțiuni la Bursa din Moscova. Iar dacă vreți să îi scoateți, atunci nu veți putea face asta. Acesta este ideea, este o decizie absolut inteligentă”.
Occidentului nu i-a convenit un astfel de rezultat și a anunțat că plata obligațiunilor pe dolari în ruble va însemna un default după 30 de zile - deja pe 4 mai ar putea anunța default-ul Rusiei.
Rezumând, situația este următoarea: Rusia are bani, capacitatea d eplată este la un nivel ridicat, dar default-ul este mai mult decât real și, cel mai probabil, SUA îl vor anunța pe 4 mai. Doar că acest default nu va fi legat de lipsa fondurilor pentru achitarea la timp a obligațiilor, ci de imposibilitatea tehnică de a efectua această plată din cauza sancțiunilor impuse de țările occidentale.

Cum va fi default-ul (dacă va fi)?

Defaultul - așa cum oamenii și-l imaginează adesea - este imposibil în Rusia. Trebuie înțeles faptul că întreaga datorie a Rusiei privind obligațiile externe la începutul anului 2022 se ridica la 478,2 miliarde dolari (datoria publică externă este de doar 59,5 miliarde dolari), însă doar rezervele de aur și valută (GFR) ale Federației Ruse se ridică la 643,2 miliarde dolari.
Adică, dacă deducem toate datoriile, Rusia rămâne cu aproximativ 165 de miliarde de dolari în rezerve nete.
Apropo, niciuna dintre primele cinci țări din lume în ceea ce privește rezervele de aur, cu excepția Rusiei, nu are rezerve nete - toate au o datorie care depășește semnificativ volumul rezervelor de aur.
„Presupusul default de către agenții acum ar fi fundamental diferit de default-ul din 1998, cauzele celui de astăzi nu țin de sfera economică”, spune Olga Belenkaia. - Atunci, în 1998, în buget nu erau fonduri pentru rambursarea și deservirea datoriei, rezervele Băncii Centrale erau epuizate. Acum există toate condițiile economice și financiare pentru ca Rusia să-și achite datoria fără probleme. Cu toate acestea, ca urmare a sancțiunilor, Ministerul Finanțelor a fost privat de oportunitatea de a atrage noi împrumuturi externe pentru refinanțarea celor existente, iar o parte semnificativă a rezervelor Băncii Centrale a fost blocată, sancțiunile deconectează unele dintre cele mai mari bănci rusești de la decontări internaţionale”.
„Default-ul din 1998 se va diferenția de posibilul viitor default, - spune profesorul asociat al Departamentului de Management Financiar al Universității. „G.V. Plehanov” Aeaz Aliev. - În 1998, țara nu și-a putut îndeplini obligațiile, într-adevăr a fost un default. Acum Rusia are mijloacele pentru a-și îndeplini obligațiile, dar din cauza sancțiunilor, acestea nu sunt disponibile”.
Ar fi ciudat dacă Rusia, ținând cont de toate deciziile luate de Occident, ar fi de acord să-și plătească datoriile în condițiile lor, crede Alexei Zubeț.
„Aceasta este o măsură complet evidentă și corectă de a efectua plăți în ruble la cursul de schimb”, spune el. – Default-ul, sunt sigur, va fi anunțat. Dar acesta nu va fi un default din cauza insolvenței, ci un default din cauza restricțiilor impuse. Așa-numitul default tehnic, aș spune chiar făcut de om. Și acest default tehnic nu va afecta în niciun fel economia țării și cursul rublei, nu va afecta în niciun fel companiile și cetățenii de rând”.
Potrivit expertului, în condițiile blocajului economic în care se află astăzi Rusia, consecințele acestui default pentru toate sferele enumerate mai sus pot juca un rol pozitiv.
„Pentru că dacă am începe acum să ne plătim datoria externă în condițiile Occidentului, atunci ar fi mai puțină valută în țară”, spune Aleksei Zubeț. - Și ar fi mai puțini bani pentru a cumpăra bunuri de larg consum de care are nevoie populația țării. În general, cu siguranță nu va exista niciun impact negativ”.
„Consecințele unui potențial default din partea Federației Ruse ar putea fi îndoielile pe termen lung și persistente ale investitorilor în viitor cu privire la fiabilitatea Federației Ruse de dibitor suveran”, notează Olga Belenkaia. „Cu toate acestea, acum acest lucru va avea un efect redus - din cauza sancțiunilor, Federația Rusă nu este deja în măsură să atragă finanțare de pe cele mai importante piețe externe”.
Descreșterea ratingurilor de credit ale Rusiei, crede Alexei Zubeț, este o poveste pur simbolică, care nu are niciun sens sau semnificație.
„Atâta timp cât investitorii străini nu intră în Rusia, atâta timp cât banii lor nu ajung în Rusia, toate aceste ratinguri nu înseamnă nimic, nu au nicio semnificație economică pentru Rusia”, conchide expertul.
Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Politică
NATO va mări ajutorul acordat Moldovei și Georgiei
Fluxul de știri
0