Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova va achiziționa în luna mai energie electrică de la Cuciurgan

© Sputnik / Mihai CarausElectricitate
Electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 30.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova va achiziționa în luna mai energie electrică de la Cuciurgan.
CHIȘINĂU, 30 apr - Sputnik. Din 1 mai, pe o perioadă de o lună, Republica Moldova va achiziționa energie electrică tot de la Centrala de la Cuciurgan. Despre aceasta a declarat vineri seara premierul Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE).
Premierul a anunţat că licitaţia organizată anterior de Întreprinderea de Stat „Energocom”, pentru achiziţionarea energiei electrice, a fost anulată, deoarece „din păcate, toate companiile participante au oferit preţuri mult mai scumpe faţă de actualul cost”.
„Toți ofertanții care au participat la licitație au înaintat prețuri exorbitante, cea mai ieftină ofertă fiind de 96,5 dolari pentru un MW/oră, ceea ce constituie un tarif dublu la energie față de prețul actual”, a spus Gavriliţa.
În aceste condiţii, Energocom va negocia cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan semnarea unui contract de livrare a energiei electrice, însă doar pentru o lună.
Potrivit Gavriliței, a fost identificată o soluţie temporară.
Майя Санду - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Societate
Cine poate importa mașini fără plata taxelor – Decizia guvernanților
„Am abilitat Energocom-ul să negocieze direct cu Centrala de la Cuciurgan, pentru o lună, negocierea celui mai mic preţ posibil. Ca urmare, am obţinut un cost de 59,5 dolari pentru un MW per oră, faţă de peste 53 de dolari, cât este în prezent, iar contractele sunt în proces de semnare”, a menţionat Natalia Gavriliţa.
Potrivit prim-ministrului, pentru Guvern este deosebit de important să nu admită scumpirea energiei electrice, care va produce scumpiri în lanţ la produse şi servicii. În acelaşi timp, Natalia Gavriliţa a dat asigurări că, pentru consumatori, în luna mai tariful la energie electrică nu se va scumpi.
Premierul, care este şi preşedintele CSE, a relevat că aceasta este o măsură temporară, iar în luna ce urmează Executivul va avea răgaz să găsească o soluţionare de durată, cu preţuri acceptabile.
La licitația organizată de Guvernul R. Moldova au participat şase companii.
Transport ilicit de arme - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2022
Societate
Tentative de transportare ilicită a armelor, contracarate la două posturi vamale
Fluxul de știri
0