Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China a avertizat cu privire la declanşarea de „revoluţii colorate”

© Sputnik / Grigory Sysoev / Accesați arhiva multimediaMinistrul Apărării al Chinei, Wei Fenghe
Ministrul Apărării al Chinei, Wei Fenghe - Sputnik Moldova, 1920, 29.04.2022
Abonare
Asia Centrală trebuie să manifeste vigilenţa cu privire la interferența unor puteri străine pentru declanşarea de „revoluţii colorate”, a declarat ministrul chinez al Apărării.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik, Doina Crainic. Ministrul chinez al Apărării a declarat că Beijingul se opune intervenției străine în Kazahstan, avertizând cu privire la „revoluțiile colorate” lansate în spatele protestelor, promiţând, de asemenea, să sprijine eforturile țării pentru a-şi „proteja securitatea națională”.
În urma unei întâlniri luni cu președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, la Nur-Sultan, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a vorbit pozitiv despre „perspectivele promiţătoare” create de legăturile bilaterale între cele două ţări, referindu-se și la amenințarea reprezentată de interferențele străine.
„China se opune ferm forțelor externe care instigă în mod deliberat la declanşarea unei "revoluții colorate" în Kazahstan și sprijină Kazahstanul în luarea de măsuri eficiente pentru a-şi proteja securitatea națională și stabilitatea socială”, a spus Wei, citat de Ministerul Apărării. „Trebuie să fim atenți cu privire la unele puteri majore care intervin în Asia Centrală și perturbă securitatea [din această regiune]”, a adăugat ministrul.
Deși ministrul nu a oferit amănunte, observațiile sale vin la aproximativ trei luni după ce au izbucnit proteste în masă în Kazahstan, inițial declanșate de o majorare a prețurilor la combustibil. Demonstraţiile pașnice au devenit violente pe parcursul mai multor zile în ianuarie, cel puțin 225 de persoane fiind ucise în timpul confruntărilor cu forțele de securitate și alte mii fiind răniți și arestați.
Tulburarea socială a determinat o acţiune desfăşurată de Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă condusă de Rusia (CSTO), care a trimis trupe de menținere a păcii în țară la cererea lui Tokayev și, în cele din urmă, a contribuit la reducerea violențelor. Ca răspuns la nemulțumirile protestatarilor, guvernul a concediat mai mulți oficiali de top și a promis o serie de reforme politice și economice, inclusiv reintroducerea controalelor anterioare asupra prețurilor la combustibil.
Președintele a susținut că zeci de mii de „teroriști instruiți în străinătate” și „huligani” s-au aflat în spatele revoltei şi că aceştia au urmărit să comită o lovitură de stat în numele unui alt stat.
La vremea respectivă, ministrul chinez de Externe, Wang Li, a declarat că protestele au fost declanşate de „trei forțe malefice”: extremismul, terorismul și separatismul. Deși Kazahstanul aparține Organizației pentru cooperare din Shanghai, condusă de China, și își rezervă dreptul de a solicita asistență de securitate din partea statelor membre, nu a făcut acest lucru în timpul tulburărilor din ianuarie.
Kosovo - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Rusia
Putin: Recunoaşterea republicilor din Donbas s-a bazat pe precedentul Kosovo
Fluxul de știri
0