Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sindicatele cer implicarea autorităților în prevenirea accidentelor de muncă

© Sputnik / Mihai CarausMuncitor
Muncitor - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Abonare
Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova solicită autorităților să întreprindă măsuri necesare pentru prevenirea accidentelor la locul de muncă.
CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Confederația Națională a Sindicatelor din Republica Moldova solicită Parlamentului, președintelui țării, Guvernului și Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, să întreprindă un șir de acțiuni pentru a preveni accidentele la locul de muncă.
Astfel, CNSM solicită să fie consolidată cultura de prevenire a riscurilor de accidentare de muncă și îmbolnăvire profesională, prin acțiuni de coordonare, informare, conștientizare și îndrumare privind modul de aplicare a legislației din domeniul securității și sănătății în muncă.
Totodată, se cere elaborarea și adoptarea unui Program național în domeniul securității și sănătății în muncă, promovarea dreptului la securitate și sănătate în muncă ca drept fundamental în cadrul Conferinței anuale a Organizației Internaționale a Muncii.
CNSM solicită și asigurarea, atât de angajatori, cât și din bugetul de stat, a resurselor financiare necesare pentru evaluarea în unități a condițiilor de muncă, prevenirea accidentelor și îmbolnăvirilor profesionale, precum și asigurarea unor condiții inofensive de muncă.
O altă solicitare se referă la perfectarea cadrului legal în vederea asigurării funcționării Inspectoratului de Stat al Muncii în conformitate cu funcțiile și atribuțiile sale, vizate de convențiile ILO.
Totodată, sindicatele solicită și fie recunoscută infectarea cu COVID -19 drept boală profesională. Alte solicitări se referă la:
crearea și susținerea comitetelor pentru securitate și sănătate în muncă;
perfecționarea și îmbunătățirea sistemelor de asigurări și asistență socială;
susținerea promovării Convenției colective (nivel național) privind sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile;
promovarea examinării anuale a situației privind securitatea și sănătatea în muncă la ședințele Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Potrivit statisticilor, pe parcursul anului 2021, la Inspectoratul de Stat al Muncii au fost comunicate 627 de evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 664 de persoane, dintre care 78 au decedat.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 28.04.2022
Politică
Maia Sandu, despre renunțarea la gazul rusesc: Nu avem alternative
Fluxul de știri
0