Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiectele de dezvoltare rurală vor putea fi subvenționate în avans

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Pentru proiectele de dezvoltare rurală se va acorda subvenționarea în avans. În acest scop au fost prevăzute resurse financiare.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Guvernul a decis alocarea mijloacelor financiare pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare rurală. Astfel, 5% din valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER.
Potrivit documentului, 20% din valoarea subvențiilor vor fi direcționate pentru funcționarea GAL-ului, iar 80% - pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală în diverse domenii de acțiuni, precum diversificarea economiei rurale, înființarea noi și crearea locurilor de muncă, achiziționarea echipamentelor și utilajelor, construcția sau modernizarea clădirilor de importanță economică, socială, istorică și culturală ș.a.
Apelul de depunere a dosarelor pentru GAL-uri va fi efectuat o dată la doi ani, în intervalul lunilor ianuarie-martie, cu excepția anului curent, când solicitanții vor putea depune dosarele în perioada mai-iunie.
Potrivit notei informative, documentul va asigura o politică durabilă a mediului rural și va contribui la dezvoltarea economică a teritoriului GAL-urilor în baza dezvoltării parteneriatelor și a implementării strategiilor de dezvoltare locală, consolidarea capacităților și abilităților reprezentanților sectoarelor public, antreprenorial și civic din zonele rurale, dar și îmbunătățirea condițiilor de viață și bunăstare a populației din mediul rural.
Datele arată că în țara noastră activează 47 de GAL-uri. În acestea sunt implicate 438 de unități administrativ - teritoriale care includ 732 de localități și cuprind peste un milion de locuitori. Programul LEADER a fost preluat de Republica Moldova în 2016 și până în prezent au fost implementate circa 700 de proiecte.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Societate
Legea zootehniei, aprobată de Guvern: Ce presupune
Fluxul de știri
0