Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Legea zootehniei, aprobată de Guvern: Ce presupune

© Sputnik / Mihai CarausSectorul zootehnic din Moldova
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul de Lege a zootehniei. Urmează a fi transmis Parlamentului spre examinare.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. În Republica Moldova ar putea fi înființate mai multe ferme zootehnice cu animale de rasă, care dispun de personal calificat şi tehnologii pentru a efectua testarea performanțelor şi evaluarea genetică pentru fiecare animal în parte în funcție de caracteristicile acestuia.
Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri în cadrul ședinței din 27 aprilie.
Legea zootehniei prevede înființarea societăților de ameliorare şi a exploatațiilor. Potrivit Legii, societățile de ameliorare vor deține registrul genealogic în care se introduce informația despre animalul de rasă cum ar fi descendenții, caracteristicile animalului și vor desfășura un program de ameliorare bazat pe caracteristicile fiecărei specie de animal.
Exploatațiile de ameliorare sunt asociații de deținători a porcilor hibrizi, care dețin un registru zootehnic, desfășoară un program de ameliorare la toate nivelurile piramidei de ameliorare şi de selecție utilizate pentru optimizarea planurilor de încrucișare prin combinarea caracteristicilor valoroase specifice ale diferitelor genotipuri şi utilizarea efectului de animale.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Societate
Subvențiile în sectorul zootehnic vor fi majorate cu 20% - detalii
Prin proiectul legii zootehniei se propune:
crearea condițiilor necesare pentru înființarea societăților de ameliorare şi exploatațiilor de ameliorare;
ameliorarea raselor și a speciilor de animale existente;
crearea de noi rase, tipuri și linii de animale cu un potențial productiv înalt;
păstrarea formelor de organizare a fermelor zootehnice de prăsilă pentru albine, animalele de blană şi altele;
sporirea calității și competitivității produselor de origine animală și promovarea acestora pe piața internă și externă;
conservarea fondului genetic al speciilor autohtone, efectivelor de animale existente respective, diversitatea fondului genetic în cazul acestor specii de animale;
organizarea şi efectuarea controlul oficial în zootehnie;
Prin elaborarea prezentului proiect de lege se prevede crearea condițiilor pentru înființarea societăților de ameliorare şi exploatațiilor de ameliorare.
Totodată, proiectul legii zootehniei impune condiții pentru comerțul animalelor de rasă pură şi a materialului germinativ provenit de la acestea însoțite de un certificat zootehnic.
Astfel, din cele menționate, proiectul de act normativ propus va avea un impact pozitiv nemijlocit asupra deținătorilor resurselor genetice de prăsilă, prin reglementarea corectă a lucrului de selecție și ameliorare şi totodată va avea impact asupra tuturor deținătorilor de animale, prin creșterea potențialului de producție a animalelor de fermă și majorarea volumelor globale de producție obținute
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Sectorul zootehnic din Moldova: Ce se întâmplă cu vacile din țară
Fluxul de știri
0